Forrás: Index

Minisztériumi honlapon a Cion bölcsei

MTI

2005. május 18., szerda 15:15

A zsidóellenes indulatok gerjesztésének egyik legrégebbi eszköze, a Cion bölcseinek jegyzőkönyve ingyenesen érhető el a palesztin tájékoztatási minisztérium honlapján. Egy amerikai civil szervezet tiltakozása után a Palesztin Hatóság kivizsgálja a helyzetet.

Antiszemita röpirat található a Palesztin Hatóság tájékoztatási minisztériumának hivatalos oldalán. A zsidósággal szembeni előítéletekkel és bűncselekményekkel foglalkozó amerikai szervezet, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) szerdán közleményben követelte, hogy távolítsák el a minisztérium honlapjáról a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, XIX. századi zsidóellenes koholmányt.

A könyv negyvenhét oldalas arab fordítása a honlap, a cionizmus történetével foglalkozó rovatában található. Egy palesztin tisztviselő közlése szerint kivizsgálják a panaszt.

Titkosszolgálati koholmány

Izrael már régóta azzal vádolja a Palesztin Hatóságot, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt azért, hogy véget vessen a zsidóellenes izgatásnak a palesztin médiában. A Cion bölcsei az arab világ egészében népszerű olvasmány, ahogy a holokauszttagadó könyvek többsége is. A holokauszt kérdését a palesztin tankönyvek is meglehetősen sajátos szemszögből tárgyalják.

A Cion bölcseinek jegyzőkönyve a Hamász terrorszervezet alapító okiratában is megjelent, alátámasztandó a zsidók elleni harc jogosságát. A könyvet egy német szerző írta a XIX. században, egyes feltevések szerint az orosz cári titkosszolgálat felkérésére. Az azonban biztos, hogy a művet leginkább a cári titkosszolgálat használta zsidóellenes pogromok szervezésekor az indulatok gerjesztésére.

Comments are closed.