Forrás: MNO

Az osztrák lakosság 54 százaléka tartja elképzelhetőnek egy új holokauszt megvalósulását, és mindössze 18 százalékuk találja szimpatikusnak a zsidókat – derült ki a Die Presse című lap cikkéből, mely ismerteti az Amerikai Zsidó Bizottság hét országban végzett közvéleménykutatásának eredményeit.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák lap Ausztria: 54 százalék lehetségesnek tart egy új holokausztot címmel ismerteti egy közvéleménykutatás eredményeit.

Az Amerikai Zsidó Bizottság az Egyesült Államokban és hat európai országban (Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban) végeztetett közvéleménykutatást, melynek egyik kérdése így hangzott: “Milyen valószínűnek tartja, hogy a zsidó nép a következő években ismét egy kiirtási kísérlet alanyává válhat?” A fenti kérdésre az osztrákok 44 százaléka “többé-kevésbé valószínű”, tíz százaléka “nagyon valószínű”, míg 40 százalékuk “inkább valószínűtlen” választ adta.

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 41 százaléka, Lengyelországban és Svédországban 40 százalékuk, Franciaországban 19, Nagy-Britanniában 36, Németországban 32 százalék tartja elképzelhetőnek egy új holokauszt megvalósulását.

Ausztriában a többi országhoz képest magasabb arányban támogatták a megkérdezettek, hogy hatvan évvel a holokauszt után a közéletben már ne foglalkozzanak annyit a kérdéssel. Érdekes módon szintén Ausztriában támogatták a legnagyobb arányban, hogy a témával az iskolában többet foglalkozzanak.

Az osztrákok 42 százaléka értett egyet azzal, hogy a zsidók a holokauszt emlékét saját céljaikra használják ki. Az osztrák lakosság 18 százaléka állította, hogy szimpatikusnak találja a zsidókat, ilyen alacsony arányt egyetlen más ország lakói esetében sem mértek. A megkérdezett osztrákok 45 százaléka többé-kevésbé egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a zsidók túlzottan nagy befolyással rendelkeznek a világ történéseiben, és ez az arány Lengyelországban elérte az 56 százalékot.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazinban Georg Mascolo Tíz halálos szó című washingtoni tudósításában vázolja a Newsweek-botrány hátterét.

A vallásos muszlimok tiltakozását kiváltó cikket Michael Isikoff, a lap egyik sztárriportere írta. A május 9-i lapszámban egy rövid tudósítást jelentetett meg kollégájával, John Barry-vel, melyben egy Guantanamo-i belső vizsgálat eredményeit publikálták. Eszerint a kihallgatók az egyik ottani fogoly Koránját lehúzták a WC-ben. Isikoff szerint egy régi és megbízható kormányzati informátoruk juttatta el hozzá a történetet. Az ügynek nem tulajdonított nagy jelentőséget a Pentagon sem, hiszen a Newsweek publikálás előtt, megadva az állásfoglalás lehetőségét, elküldte a cikket a hadügyminisztériumnak, ahonnan semmiféle reakció nem érkezett.

Senki sem cáfolta a lap állításait a magazin megjelenése után sem, a hírrel alig foglalkozott az amerikai média. A fogolytáborban történt többi eseményhez képest a Korán történet még a veszélytelenebbek közé tartozott. A hadsereg egykori tolmácsának, Erik Saarnak éppen most jelent meg az a könyve, melyben a női kihallgató tisztek praktikáit írja le, többek között az egyik fogoly vörös festékkel történt bekenését, melyről azt mondták neki, hogy menstruációs vér.

A Korán megszentségtelenítéséről már más sajtóternékek is beszámoltak, forrásként általában szabadon bocsátott foglyokat megjelölve. Most azonban a hír, melynek elterjedéséről radikális prédikátorok gondoskodtak, tiltakozást váltott ki Gázától egészen Afganisztánig. A feldühödött tömegek reakciója erőszakosabb volt, mint amikor kitudódtak az Abu Graib börtönben történt kínzások. A demonstrációk halálos áldozatokat is követeltek, és a washingtoni külügyminiszter-asszony, Condoleezza Rice kénytelen volt egy gyors nyilatkozatban tudatni, az Egyesült Államok rendkívül tiszteli a Koránt.

A késői felháborodást és az amerikai kormány nyilatkozatát követően, miszerint ők nem tudnak a Korán ilyetén megszentségtelenítéséről, Isikoff szombaton ismét megkérdezte informátorát, aki ugyan biztos volt abban, hogy valamit olvasott egy Koránról a WC-ben, de arra már nem emlékezett, hogy a történet valóban Guantanamóban történt volna.

A Newsweek bocsánatot kért a tiltakozások áldozataitól, és azoktól az amerikai katonáktól, akik a muzulmán világban veszélybe kerültek. “Sajnáljuk, hogy történet egy részében hagytuk magunkat félrevezetni” – írta a Newsweek kiadója, Mark Whitaker a lap legfrissebb számában. Washington az erőszak hullámot befejezendő, utasította az iszlám országokban fekvő nagykövetségeit, hogy a lehető leggyorsabban gondoskodjanak a cáfolat elterjesztéséről.

A Newsweek cáfolata ellenére sem szűnnek meg a tiltakozások. A muzulmán országokban keringő összeesküvés elméletek szerint a cáfolatot az amerikai kormány kényszerítette ki. “Nem hagyjuk magunkat félrevezetni”- nyilatkozta az afgán teológus Sadullah Abu Aman. “Amerika ezzel csak védekezni kíván haragunk ellen.” Az arab liga országai is elítélték a Korán megszentségtelenítését, egyes muzulmán prédikátorok a szent háború meghirdetésével fenyegettek.

Comments are closed.