Forrás: Magyar Rádió

Az amerikai külügyminisztérium – távirati úton – felszólította diplomatáit, szerte a világban, hogy tegyenek meg mindent az Egyesült Államok imázsának javításáért, próbálják meggyőzni a muszlimokat, hogy a Newsweek cikke valóban hamis állításokon alapult, és a lap nem kormányzati nyomásra vonta vissza a riportot.

A héten Laura Bush is a Közel-Keletre utazik, egyedül, az elnök nélkül. Az itteni első kommentárok szerint utazása részben szintén Amerika imázsának javítását szolgálja. A First Lady először Jordániába megy, onnan Izraelbe és a Palesztin Hatóság területére, valamint Egyiptomba. A Fehér Ház közben ismét arra szólította fel a Newsweeket, hogy segítsen megjavítani a cikkével csak tovább rontott amerikai imázst a muszlim világban, elsősorban azzal, hogy részletesen elmondják, megírják, hogy mi történt, és mikor és miben és miért tévedtek.

Scott McClellan Fehér házi szóvivő – ámbátor azt mondta, hogy nem az ő dolga megmondani az újságíróknak, hogy miről írjanak és miről ne -, azért egy-két konkrét javaslattal mégis csak előrukkolt. Például azzal, hogy lehetne írni az Egyesült Államok katonapolitikájáról, hadseregének munkájáról. Az amerikai hadsereg Déli Parancsnoksága -, amely a gunatanamói katonai bázison lévő börtön felügyeletét ellátja -, bejelentette, hogy tényfeltáró vizsgálatot indítottak Newsweek-riport miatt.

A védelmi minisztérium szóvivője, Lawrence De Rita ugyanakkor azt közölte, hogy a Pentagon eddig még nem vizsgálta ki azokat a korábbi bejelentéseket, panaszokat, amelyeket volt guantanamói foglyok, illetve még mindig fogva tartottak ügyvédjei tettek, s amelyek arról szóltak, hogy a börtönben igenis, lehúztak a WC-n Koránokat. De Rita szerint a minisztérium úgy ítélte meg, hogy ezek a bejelentések nem voltak hihetőek.

Járai Judit (Washington), MR

Comments are closed.