Forrás: MNO

Szerdán délután négy óráig kell jelezniük a diákoknak, megismétlik-e a matematika középszintű írásbeli érettségi vizsgát. Egyes meg nem erősített hírforrások szerint a tétellopás három gyanúsítottja közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. Az egyetem rektora ugyanakkor az intézmény nevének nyilvánosságra kerülése miatt jogi lépéseket fontolgat, s reméli, valaki választ ad arra a kérdésre, kinek áll érdekében az egyetem lejáratása.

Egyes értesülések szerint az érettségi botránnyal összefüggésben gyanúsítottként kihallgatott három fiatalember közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. A hírt ugyanakkor hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a diákok és a tanárok egyelőre csak a hírekből értesültek arról, hogy az intézmény két tanulója érintett lenne az érettségi botrányban. Két egyetemista pénzért árulta a tételeket, egyes információk szerint a nemzeti nyomozó iroda már tudja hol és hogyan kerültek nyilvánosságra a vizsgakérdések legelőször. A katolikus egyetem rektora eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy az intézmény két diákját is gyanúsítják. Fodor György hozzátette, az iskola nevének nyilvánosságra kerülése miatt jogi lépéseket fontolgatnak -számolt be a Hír Televízió.

Szerdán délután négy óráig kell jelezniük a diákoknak, hogy megismétlik-e a matematika középszintű írásbeli érettségi vizsgát.

A diákoknak azon a helyen kell a megismételt vizsga-kérelmet benyújtaniuk, ahol eredetileg is jelentkeztek az érettségire – tudatta a Magyar Rádió. Ha ezt elmulasztják, nem írhatják újra matematika érettségit és bizonyítványukba az év végi osztályzatuk kerül be – közölte az oktatási minisztérium.

A fizikával folytatódott az érettségi

A fizika írásbeli vizsgákkal folytatódtak ma délelőtt a kétszintű érettségik közép- és emelt szinten. A vizsgákat új tételekkel szervezték, mivel a feladatok idő előtt nyilvánosságra kerültek. Az új tételeket 5 és 7 óra között a megyei közigazgatási hivataloknál, a fővárosi intézmények a Vasas Sport Klub létesítményében vehették át az iskolaigazgatók.

Délután a rajz és műalkotások elemzéséből vizsgáznak a diákok, ennek megszervezéséről 10 órakor kapntak hivatalos tájékoztatást az igazgatók.

Hatvanezer forintért jutottak hozzá a tételekhez

A gyanúsítottként kihalgatott fiatalok hatvanezer forintért vásárolták meg az érettségi tételeket, majd ezeket egy rövid ideig föltették az internetre, hogy társaik is megismerhessék azokat.

A nyomozók szerint így kerültek nyilvánosságra az érettségi tételek – erősítette meg a még vasárnap este nyilvánosságra került információt egy nappal később a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője. Az azonban nem egyértelmű, hogy mikor várhatók újabb gyanúsítások az ügyben. A rendőrség még keresi azt, aki megszerezte, majd eladta a diákoknak a feladatsorokat – hangzott el az Info Rádióban.

A nemzeti nyomozóiroda munkatársa, Zsombok György a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában elmondta: a nyomozás feladata azt is tisztázni, hogy szolgálati titoknak minősül-e az, amit a diákok megszereztek. Ezt még szakértők vizsgálják, ennek megvan a folyamata – tette hozzá. A BTK egyébként három évig tartó szabadságvesztéssel bünteti a szolgálati titok megsértését, a vétség legfeljebb egyéves börtönbüntetéssel büntethető – tudatta az Info Rádió.

Magyar Bálint megismételte: nem terheli politikai felelősség

Az oktatási miniszter hétfőn újra megismételte, hogy nem terheli politikai felelősség az érettségi botrány kirobbanásáért – tudatta a radio.hu. Magyar Bálint A szólás szabadsága című televíziós műsorban azt mondta, biztos abban, hogy a miniszterelnök bizalma töretlen iránta. Zsombok György ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa közölte: több szálon nyomoznak, és eddig már sikerült kideríteni, hogy egy diáktársaság hatvanezer forintért vásárolta meg a magyar érettségi tételsorát, és felrakta a világhálóra, hogy egymás számára elérhetővé tegyék.

A Magyar Televízió korábbi értesülései szerint nem internetes kalózok révén kerültek idő előtt nyilvánosságra az érettségi tételek. A közszolgálati televízió úgy tudja: a Nemzeti Nyomozó Iroda már kizárta, hogy feltörték az Oktatási Minisztérium informatikai rendszerét.

Már pénteken olvasható volt az interneten a Corvinus egyetem szombati angol felsőfokú nyelvvizsga-feladatainak része

A vizsgabotrány közben a Corvinus Egyetemet is utolérte, amelynek angol-nyelvvizsga anyaga került ki még pénteken a világhálóra. Egy neve elhallgatását kérő vizsgázó szerint az egyetem közgazdasági szaknyelvi vizsgaközpontjának honlapján a mintafeladatok megtekintése elég segítség a nyelvvizsgához – számolt be a Hír Televízió.

A rendőrségre egyelőre nem érkezett bejelentés az ügyben. A Corvinus egyetem dékánja a televíziónak nyilatkozva kijelentette: kedden kivizsgálják az ügyet.

Pálinkás: Súlyos szakmai hiba

A Fidesz kulturális tagozatának vezetője szerint hiba volt hónapokkal az érettségi előtt kinyomtatni a tételsorokat. Pálinkás József a Fidesz által szervezett neveléstudományi konferencián hangsúlyozta: Magyarországon az iskolák többségében nem tudták megoldani a tételek biztonságos tárolását. A politikus hangsúlyozta: az érettségik megfelelő lebonyolítása érdekében pontosan meg kell határozni a közoktatáshoz kapcsolódó államigazgatási feladatokat. Szólt arról is: a következő kormánynak nagyobb figyelmet kell fordítania a közoktatás fejlesztésre, amelynek szerepelnie kellene a Nemzeti Fejlesztési Tervben is.

Pálinkás József úgy vélte: emelni kell az iskolai magyar nyelv oktatási színvonalát, és szükség lenne egy pedagógus életpályprogram kidolgozására is.

– Ami most az érettségi körül lezajlott, azt súlyos szakmai hiba következménynek tekintem – hangsúlyozta Pálinkás József az Info Rádiónak adott interjújában. – A magyar közoktatásban eddig nem volt ilyen, és ez nem ismétlődhet meg – jegyezte meg a politikus, aki szerint az oktatási tárca nem készítette elő az érettségit, nem vette kellőképp komolyan a szakmai szervezetek és a politikusok figyelmeztetéseit. – Teljes csődöt mondott az Oktatási Minisztérium ebben a nagyon fontos kérdésben, és ez sajnos a közvélemény szemében azt mutatja, hogy az érettségi nem is olyan komoly dolog – tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint vissza kell állítani az érettségi presztízsét.

Pálinkás József hangsúlyozta: minden iskolában kell hogy legyen egy olyan számítógép és egy olyan nyomtató, amellyel az érettségi napján reggel 7 és 7.45 óra között a tételek kinyomtathatók – célzottan annyi tétel, ahány gyerek érettségire jelentkezett. – Ez technikailag megoldható. Hogy a szaktárca ezt miért nem oldotta meg, miért tette lehetővé, hogy ehelyett digitális kamerákat vegyenek, ezt nem értem – fűzte hozzá.

Csalók az interneten

Mint a Magyar Nemzet megírta, egy ismeretlen tegnap a világhálón a megismételt matematika- és idegennyelv-érettségi új tételsorát árulta ezerforintos sms-ért. A mindentetel2005.atw.hu című honalpon azonban nem szerepeltek a feladatok, a szélhámos a botrányos vizsga keltette közérdeklődést használta ki. Az sms-ben kapott jelszó felhasználásával ugyanis a következő tartalmú oldalra juthatott be a lap munkatársa: “A tételek letöltése 100 százalékosan illegális, ezért nincs módomban ide bármit is feltölteni. Még akkor sem tenném ezt, ha a tulajdonomban lennének ezek az adatok. De azt megígérem, hogy amint vége lesz az érettséginek, felrakom ide is azokat!:)” A lap megtudta, hogy az atw.hu tárhelyszolgáltatója az ATW Internet Kft. Dobay Gábor ügyvezető elmondása szerint a Magyar Nemzettől értesült először a félrevezető honlap létezéséről, majd közölte, hogy eddig még egyetlen sms-t sem kaptak az ott feltüntetett telefonszámra, amelyet egyébként ők is birtokolnak.

A lap megcáfolhatatlan ellenvetésére a szerkesztőség által küldött két üzenet fogadását elismerte. Közölte azonban, hogy cége ingyenes tárhelyet ad a netezőknek, ellenszolgáltatás nélkül működteti a szervert, amelyet bárki igénybe vehet, és nem tudják, ki tette fel a világhálóra a csalóka hirdetést. Az ügyvezető közölte azt is: a beszélgetés közben kollégája megszüntette a szóban forgó honlap elérhetőségét. A Magyar Nemzet értesülései szerint a rendőrség illetékesei már tegnap reggel felfigyeltek a csalárd webhelyre. A lap úgy tudja: a nyomozók még nem döntötték el: a csalás kategóriájában szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősítsék-e a történteket.

A mindentetel2005.atw.hu címen jelenleg a “tiltott oldal” szöveg látható.

Nem érettségizhetnek szombaton

A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium pénteken levelet írt az oktatási miniszternek a május 28-ra kiírt matematikaérettségi miatt – írja az Index. “A zsidó iskola iskola diákjai sabbathkor – szombaton – nem írhatnak dolgozatot” – mondták az iskolában. A Lauder Javne Gimnázium diákjai a napokban nyilatkoznak arról, hogy szombaton vagy vasárnap akarnak érettségizni.

Rossz volt a német nyelvi kazetta

Pénteken a német nyelvi érettségin hatvan helyszínen egyszerre derült ki, hogy a harmadik feladatban kapott kérdések nem passzolnak a feladathoz mellékelt hangkazettához. A problémát úgy oldották meg, hogy a diákok átugrották a harmadik feladatot, és mire végeztek, az iskoláknak elektronikus úton eljuttatták a hallás utáni szövegértési feladat kazettájához tartózó szöveget – tudósított az Info Rádió.

Az Oktatási Minisztérium illetékese a FigyelőNettel közölte, hogy mivel két feladat sorrendjét felcserélték, másfél óra állt rendelkezésre a hiba kiküszöbölésére, és így a diákoknak alig kellett várniuk a magnós feladat elkezdésére. Egy fővárosi gimnázium felügyelőtanára azonban az internetes lapnak elmondta, a vizsgázók a teremben tétlenül várták a vizsga hallás utáni szövegértéses részének kezdetét, amely több mint egy órát csúszott. A tanár szerint a diákok egyre idegesebbek voltak, és az oktatási minisztert szidták.

Használhatatlan volt az angol nyelvi kazetta?

A távirati iroda érettségizőktől úgy értesült: csütörtökön az angol középfokú írásbeli érettségi hangkazettája gyakorlatilag használhatatlan, feldolgozhatatlan volt. A diákok elmondták: az érthetetlen, recsegő hadarást hallva nemcsak ők, hanem a felügyelő tanár is nevetésben tört ki. A távirati iroda úgy tudja, volt olyan középiskola, ahol a tanárok kérték az igazgatót, jelezze a fenntartónak, hogy használhatatlan, vizsgáztatásra alkalmatlan az angol hangkazetta.

Magyar nem érzi felelősnek magát

– Bűncselekmények elkövetéséért nem vagyok felelős – ezt az oktatási miniszter mondta el az Info Rádió azon kérdésére, mi a véleménye arról, hogy Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman és Fodor Gábor SZDSZ-es ügyvivő is bocsánatot kért a diákoktól, Magyar Bálint viszont még nem. Magyar a tájékoztatón köszönetet mondott az ügy rendezésében közreműködőknek, a diákoktól és a szülőktől pedig türelmet és megértést kért. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kétszintű érettségi rendszer nem bukott meg, mert a tanárok visszajelzése szerint a tételek nem magolásra, hanem értelmező, használati tudásra építő szemlélete igenis sikert aratott.

A miniszter az Info Rádió érdeklődésére nem tudta megmondani, hogy az újraírt matematika érettségi és általában az egész ügy mekkora többletköltséget jelent majd, de kijelentette, hogy ezeket a plusz kiadásokat a központi költségvetés fogja állni. Elektronikus úton pedig azért nem kaphatták meg az iskolák a tételeket, mert az iskolákban nincs elég nyomtató – válaszolt Magyar Bálint.

Három gyanúsított

Három személyt gyanúsítanak az érettségi tétellopás ügyében. A hirado.hu úgy tudja, hogy a Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy bukott le, hogy saját honlapjára tette fel a tételeket. Az információt a Nemzeti Nyomozó megerősítette. Két személlyel szemben került sor őrizetbe vételre, előzetes letartóztatásukra előterjesztést nem tettek. A harmadik vallomásával segítette a hatóság munkáját. Bánáti János, az egyik gyanúsított ügyvédje elmondta: a fővárosi egyetemista fiút azzal gyanúsítják, hogy részt vett a tételek továbbításában – írta a Teletext. Hozzátette: védence a tételeket nyilvánosságra hozó lánc közepén helyezkedik el. Péntek este szabadlábra helyezték a gyanúsítottakat.

A nyomozó iroda által korábban kiadott közlemény szerint a május 9-e óta, szolgálati titoksértés gyanúja miatt folyó nyomozás során összesen 1080 középiskolában ellenőrizték tételesen az érettségi tételek épségét, sértetlenségét.

A Marketing Centrum érettségivel kapcsolatos felmérését itt olvashatja.

Comments are closed.