Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Helyreállítják Schindler gyárát

2005. május 17.

A holokauszttól 1200 zsidót megmentő Oskar Schindler német vállalkozó egykori krakkói zománcedénygyárának helyreállítását tervezik Lengyelországban.

Ennek az üzemnek a területén forgatta Schindler listája című, hét Oscarral díjazott filmjének több részletét Steven Spielberg amerikai rendező. A híressé vált helyet sok, Izraelből, az Egyesült Államokból és más országokból érkező turista szeretné megnézni, de – mint a Gazeta Wyborcza című lengyel lap beszámolt róla – a már-már összedőléssel fenyegető gyárba nem engedik be az őrök a látogatókat. Ez azóta van így, hogy az ingatlan néhány hete a közvagyont kezelő hivatal illetékességébe került.

A cikkre reagálva a városi vezetés egyik képviselője elmondta: senki nem jelezte nekik, hogy ennyien kiváncsiak a gyárra, de ha így van, akkor az üzemet megnyitják a látogathatók előtt. A krakkói idegenforgalmi hivatal azt vallja, hogy a Schindler-gyárat turisztikai nevezetességgé kell tenni. Egy takarító vállalattal már meg is állapodtak, hogy megtisztítja a gyár területét a jelenleg szinte mindent ellepő szeméttől, törmeléktől.

Tavaly már felbukkantak olyan tervek, hogy a Schindler-gyárban a második világháború és benne a holokauszt borzalmait bemutató kiállítások rendezésére használják majd.

Oskar Schindler 1939-ben a németek megszállta Krakkóban átvett két, addig zsidók tulajdonában lévő zománcedénygyárat. Jó kapcsolatai voltak a nemzetiszocialista hatóságokkal, s ezeket felhasználva mintegy 1200 zsidó férfit, nőt és gyereket mentett meg a haláltáborokba hurcolástól, így azok, akik az ő alkalmazottainak listáján szerepeltek, túlélték a holokausztot.

(Panoráma)

www.mult-kor.hu?article=9750

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.