Forrás: Magyar Rádió

Izrael budapesti nagykövete cáfolja azokat a szabálytalanságokat, amelyek szerint elhanyagolja feladatait, helyette – hogy adósságait rendezze – ingatlan ügyekkel és üzleti vállalkozásokkal foglalkozik. A vádak az izraeli rádióban hangzottak el.

A vádak alaptalanok – mondta a nagykövet és kijelentette: semmiféle üzleti akciót nem folytat hazánkban, sem neki, sem családjának nincsenek itteni üzleti vállalkozásai. A nagykövet azt feltételezi, hogy az őt ért támadások hátterében a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepség-sorozat állhat, pontosabban a rendezvények finanszírozásának kérdése. David Admon elmondta: Budapestről küldött valaki egy levelet Jeruzsálembe azt feltételezve, és értesítve az ottani szakminisztériumot, hogy a számlák kiegyenlítésére nincs fedezete a nagykövetségnek. Ekkor a nagykövet tételes elszámolást küldött Izraelbe, majd helyreigazítást kért az ottani médiától. A jeruzsálemi kormány támogatásáról biztosította őt, ezt követően pedig David Admon azt kérte, hogy a jeruzsálemi külügyminisztérium itt, Budapesten ellenőrizze az állítások valódiságát.

A nagykövetről azt is mondták, hogy nem fizette ki számláit budapesti éttermekben, továbbá, hogy angolul nem tud, és magyarul is alig beszél. Az izraeli sajtó ezzel arra utalt, hogy a nagykövet Silvan Saron külügyminiszter politikai megbízottja. Ahogyan ő mondta, a pletykákra épített szenzációt visszautasítja, bizonyítékként magyarul mondott néhány mondatot.

A nagykövet kijelentette: szerinte az izraeli politikai helyzet is hozzájárult az őt ért támadás-sorozathoz, de kijelentette, hogy továbbra is végzi a munkáját, és azt tartja szem előtt, hogy erősítse a magyar-izraeli gazdasági és politikai kapcsolatokat.

Kádár Dóra

Comments are closed.