Forrás: HVG

Tiltakozó gyűlést rendeztek ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A demonstráción – többek között – roma szervezetek vezetői és a megkéselt fiú szülei szólaltak fel.

“Fasiszták leszúrtak egy 15 éves fiút” – kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós filozófus azon a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége kezdeményezett, miután egy hete egy katonai ruhába öltözött hatfős társaság egyik, karddal felfegyverzett tagja átdöfte az őt méregető roma fiút. A rasszizmust elítélő megmozduláson Tamás Gáspár Miklós elmondta: nem most kellene az utcára vonulni, hanem tizenöt éve ezt kéne tenni, amíg látszik, hogy a politikai elit fehér férfiak közösségeként képzeli el ezt az országot. A filozófus elmondta, bár ő kiváltságos fehér férfinak született, az előjogokból nem kér. “Vagy egyenlők vagyunk, vagy nem vagyunk emberek” – fejezte be beszédét. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is felszólalt a demonstráción. Kolompár szerint a bűncselekmény egyértelműen rasszista indíttatású volt, ez pedig ellentmond a rendőrség verziójának, amely szerint ez nem bizonyított.

A tüntetésen a támadást elszenvedett fiú szülei is a mikrofonhoz léptek, s mindenkinek megköszönték, aki eljött a rendezvényre. A édesanya kiemelte: fiának a tétlenül szemlélődő utasok és járókelők közül egyedül egy 13 éves gyerek nyújtott segítséget a támadást követően. A rendezvényen Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor levelét is felolvasták, melyben arról beszélt: Budapest ne váljon a “hosszú kések városává”. 

A demonstrációt megelőzően az azt szervező MEASZ elnöke, Hanti Vilmos arra emlékeztetett, hogy “senki nem próbált az áldozat védelmére kelni, majd a sebesültön segíteni. A társadalom közönye a rasszista csoportok legjobb szövetségese”. A kezdeményezéshez tucatnyinál több szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, amelynek vezetője, Horváth Aladár azt hangsúlyozta, hogy “nemcsak a rasszista erőszak (…) elfogadhatatlan, hanem általában az erőszak maga. Nem szabad hagynunk, hogy a hétköznapok része legyen a félelem.”

A tiltakozó akcióhoz a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, az MSZP Országos Emberjogi és Gyermek Tagozata, az SZDSZ – Új Generáció, az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Haver Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Bnai B´aith Budapest Páholy, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a MSZP budapesti társadalompolitikai tagozata, valamint országos roma tagozata, a Raoul Wallenberg Egyesület csatlakozott. A kormány és tárcája nevében Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára mondott beszédet.

Múlt vasárnap a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút, mert az megnézte őt és szokatlanul öltözött társait. A támadó társaival együtt gyalog elmenekült. A budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintot ajánlott fel annak, aki értékelhető információt tud adni a támadókról, de a rendőrség szombatig semmi érdemi eredményre nem jutott a nyomozásban. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiút a támadás helyszínéhez közeli Szent János Kórházban ápolják, ahol az orvosok nem kívánnak tájékoztatást adni a beteg állapotáról.

MTI/hvg.hu

Comments are closed.