Forrás: Magyar Rádió

A résztvevők a Moszkva téren gyűltek össze, ahol egy hete egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendezvény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az embertelenségre, és segítsen túllépni azon a közömbösségen, ami a faji eredetű erőszakkal kapcsolatban tapasztalható.

A támogatók között van többek között a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nagy Imre Társaság, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetsége, az Országos Cigány Önkormányzat, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és több parlamenti párt is.

Demszky Gábor az eredeti tervekkel ellentétben nem vett részt a nagygyűlésen, viszont Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője mellett Tamás Gáspár Miklós, illetve Teleki László esélyegyenlőségi államtitkár és Csáky András MDF-es politikus is beszélt.

A szervezők az elmúlt napokban a legjobban azt sérelmezték, miszerint a rendőrség nem veszi komolyan a múlt vasárnapi támadás esetleges rasszista indítékát.

MR, Kotsis Márk

Comments are closed.