Forrás: Híradó

A The Weekend Australian előásta Zentai bevándorlási kérelmét, amelyben az áll, hogy a férfi, korábbi állításával ellentétben, csak 1945 márciusában hagyta el Budapestet

Egy csaknem fél évszázaddal ezelőtt kitöltött ausztrál állampolgársági kérelem “meghatározó bizonyíték” lehet a háborús bűncselekménnyel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) ellen, amely megalapozhatja Magyarországra történő kiadatását – írja a The Weekend Australian.

A Zentai által aláírt nyilatkozat azt támasztja alá, hogy a férfi Budapesten tartózkodott a második világháború alatt akkor, amikor a neki felrótt gyilkosságot – egy zsidó fiatalember, Balázs Péter megkínzását és megölését – elkövették. Zentairól családja korábban azt állította, hogy 1944. november 7-én, egy nappal a gyilkosság megjelölt időpontja előtt távozott a nácik megszállta Budapestről.

Maga Zentai 1957 augusztusában ellenben, amikor az ausztrál állampolgárságért folyamodott, még úgy nyilatkozott írásban, hogy 1945 márciusában szökött el Németországba “abban a zűrzavarban, amely a város Vörös Hadsereg általi felszabadítását követte”.

A Simon Wiesenthal Központ, amelynek akciója nyomán terelődött a gyanú az Ausztráliában élő magyar férfira, “kiemelkedő jelentőségűnek” nevezte a bizonyítékot – írta a The Australian című lap hétvégi száma az újság internetes változatának tanúsága szerint.

A lap emlékeztet rá, hogy Chris Ellison ausztrál igazságyügy-miniszter ez idő szerint tanulmányozza magyar kollégájának Zentaira vonatkozó kiadatási kérelmét.

Az ausztrál újság egyéb dokumentumokat is talált, amelyek, mint írja, azt részletezik, hogy Zentai, feleségével és két kis gyerekével hogyan szökött meg a háború utáni Németország igazságszolgáltatása elől, illetve hogyan érkezett 1950-ben Fremantle-be “menekültként”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.