Forrás: Magyar Rádió

A Hezbollah Libanonból legalább kilenc rakétát vagy gránátot lőtt Izraelbe a Shaba farmja nevű határövezetbe, amit Izrael libanoni kivonulásakor megtartott, mivel Szíriától elfoglalt területnek tekinti. Az izraeli hadsereg válaszul a támadásra, libanoni Hezbollah állásokat lőtt a szárazföldről, valamint katonai vadászgépek három állást a levegőből is megtámadtak.

A Hezbollah Al-Manar nevű televíziója megerősítette, hogy a szervezet a határ izraeli oldalát lőtte, az ott elhangzottak szerint ez válasz volt az izraeli támadásokra. Saul Mofaz honvédelmi miniszter a rádióban azt nyilatkozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában kiterjeszteni az északi határon a konfliktusokat.

Szilvan Salom külügyminiszter egy delegációt küldött az ENSZ-be a szerda éjszakai katyusa-rakétatámadás miatt, és Kofi Annan ENSZ főtitkár felszólította a libanoni kormányt, hogy gyakoroljon felügyeletet teljes területe fölött.

Izrael 2000-ben kivonult Dél-Libanonból, és azóta néhány incidenstől eltekintve csendes volt az északi határ, ahol az egykori izraeli erődök felett a Hezbollah vette át az uralmat

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.