Forrás: Origo

Az utóbbi két évben aranyérmes kanadai válogatott jutott elsőként az ausztriai jégkorong-világbajnokság vasárnapi fináléjába, miután a szombati bécsi elődöntőben – főleg az első harmadban nyújtott remek teljesítményének köszönhetően – legyőzte Oroszország csapatát.

Kanada a triplázás kapujában

Elődöntő:

Kanada – Oroszország 4-3 (3-0, 1-2, 0-1)

gól: Redden (2.), Souray (6.), Heatley (11.), Jovanovski (22.), illetve Szemin (35.), Jasin (40.), Ovecskin (47.)

A sportág őshazájának számító Kanada, valamint Oroszország, illetve jogelődje, a Szovjetunió eddig egyaránt 23 vb-aranyérmet szerzett, s most csak egyikőjüknek maradhatott meg a remény, hogy egyedül vezesse ezt a ranglistát.

A tengerentúli gárda alaposan belekezdett, de ehhez kellettek az orosz védők is. Még csak 98 másodperce zajlott az elődöntő, amikor a hátvéd Redden lövése kipattant Szokolov kapusról, majd az ismétlést már nem hibázta el a kanadai klasszis, noha hárman is körbevették. Ezt követően kimaradt egy orosz emberelőny, és egy fantasztikus ellentámadás végén nőtt a különbség. Az egész vb-n szenzációs formában játszó Thornton remek ütemben passzolt a támadást kísérő védő, Souray elé, aki kapásból volt eredményes. Ez volt a kanadaiak negyedik kísérlete és második gólja.

Később a legutóbbi Stanley-kupa-győztes csapat, a Tampa Bay Lightning hátvédje a kapuvasat találta el. Az oroszok csak szabálytalanságok árán tudták – ideiglenesen – feltartóztatni a kanadai rohamokat. A rivális aztán kettős emberelőnyben módosította az állást: Heatley közelről vette be a magára hagyott Szokolov kapuját. A folytatásban az európai alakulat is veszélyeztetett, de a címvédő újabb kapuvasat lőtt.

A második harmad ugyan úgy kezdődött, mint a nyitó felvonás. A kanadaiak emberelőnyben megjáratták a korongot, és az előrehúzódó hátvéd, Jovanovski közelről beütötte a vb-n első találatát.

Később kiegyenlített játék folyt a pályán, s mivel az oroszoknak már nem volt veszítenivalójuk, minden helyről tüzeltek, így Brodeurnek kellett többet védenie. Aztán megtört a jég, az eddig halvány Jasin remek passzt adott Szeminnek, aki szépített. És még nem volt vége! 42 másodperccel a szünet vége előtt Jasin maga is betalált, és így garantált volt az izgalom a záró harmadra is.

Nem is volt üresjárat! Az oroszok hihetetlen iramot diktáltak, és a 47. percben felzárkóztak 4-3-ra! A tavalyi NHL-es amatőrbörze (draft) legelőkelőbb helyen elkelt hokisa, Ovecskin mattolta az olimpiai bajnok, Világkupa- és háromszoros Stanley-kupa-győztes Brodeurt.

A hajrában hiába “borult fel” a pálya, a kanadaiak a szerencsével sem álltak hadilábon, így a jó első harmadnak köszönhetően bejutottak a döntőben.

Jövőre Franciaország rendezheti a divízió I-es vb-t

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szombaton úgy döntött, hogy jövőre a franciaországi Amiens rendezheti a magyar válogatott részvételével sorra kerülő divízió I-es világbajnokságot. Az IIHF a japán Szapporóval szemben döntött az európai helyszín mellett.

Az ellenfelek végső listája csütörtökön dőlt el. A magyar együttes az élvonaltól most búcsúzott Németországgal, valamint Franciaországgal, Japánnal, Nagy-Britanniával és a feljutó Izraellel találkozik április 24. és 30. között.

A másik ágon a szintén kieső Ausztria, valamint Lengyelország, Hollandia, Észtország, Litvánia és a feljutó Horvátország szerepel.

Mindkét hatos csoportból az első helyezett kerül fel az élvonalba, az utolsók pedig kiesnek a divízió II-be.

Az is eldőlt Bécsben, hogy a tavaly divízió I-be feljutott U20-as magyar válogatott december 12. és 18. között Minszkben veszi fel a versenyt a házigazda Fehéroroszországgal, valamint Kazahsztánnal, Ausztriával, Lengyelországgal és Olaszországgal.

Az már korábban, pénteken kiderült, hogy az U18-as divízió I-es vb-nek az év végére elkészülő új fedett miskolci jégcsarnok adhat otthont jövőre.

(MTI)

Comments are closed.