Forrás: Magyar Rádió

A látogató közönség kegyeletteljesnek semmiképpen sem nevezhető módon viselkedik a Berlin közepén az Európában meggyilkolt zsidók emlékére a minap felavatott emlékkertben.

A legtöbb látogató az egészet játszótérként használja. A Brandenburgi kapu tőszomszédságában hosszas viták után létrehozott és művészi szempontból folytonosan vitatott nyitott kertben, térben az alkotók csaknem 3000 darab különböző nagyságú, sírokat idéző betontömböt helyeztek el, közöttük szűk utcácskák, amelyek eleve labirintus érzetét keltik.

Néhány nappal a német politikai közéleti emberek színe-java által celebrált fölszentelési ünnepséget követően azt látni, hogy főként külföldi fiatalok özönlik el a terepet, ugrógyakorlatokat végeznek, egyik sírkőről a másikra és máris összefirkálják őket. Olyanokat olvasni rajtuk, hogy “hazugság, niggerek, zsidók” és így tovább. És valószínű, hogy ez így megy tovább, mert az alkotók, az alapítók e helyen egy hatalmas nyitott, bárki által bármikor bejárható, ellenőrizetlen emlékkertet képzeltek el – és ilyenné is sikeredett.

Zentai Péter (Berlin), MR

Comments are closed.