Forrás: MNO

A koncentrációs táborok foglyaiból alakult spanyol szervezet elnöke kijelentette: korábbi kijelentéseivel és „visszaemlékezéseivel” ellentétben sohasem volt koncentrációs táborban – tudósít a Die Welt.

A konzervatív napilap az Ibériai-félsziget egyik botrányáról tudósít: az egykori, koncentrációs táborban őrzött foglyok spanyol szervezetének elnöke, Enric Marco, a nyilvánosság előtt elismerte: múltját illetően hazudott. Marco évtizedeken keresztül állította, hogy a bajorországi Flossenbürg koncentrációs táborába internálták. – Elismerem, hogy sohasem voltam Flossenbürgben – nyilatkozta a napokban a 84 esztendős férfi. Mint mondta: rövid ideig Németországban vizsgálati fogságban tartották, de innen kiszabadult, és már 1943-ban visszatért Spanyolországba. Eme önvallomás után egyesülete éléről azonnali hatállyal eltávolították.

Enric Marco, mint az egyesület elnöke rengeteg előadást tartott a holokausztról, Auschwitz felszabadulásának évfordulóján pedig a spanyol parlamentben mondott beszédet. 1978 publikálta életrajzát Emlékezés a pokolra címmel, ahol táborbeli élményeiről számolt be. A 89 esztendős Neus Catala, a ravensbrücki női tábor egyetlen még életben lévő spanyol foglya az El País című lapnak úgy nyilatkozott: ő mindig is tudta, hogy Marco sohasem járt Flossenbürgben, mivel leírásai a német tábort illetően nem tűntek hitelesnek.

A hazugságára akkor derült fény, amikor egy történész a koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulójának kutatásakor semmilyen nyomát sem találta Marco flossenbürgi tartózkodásának.

Comments are closed.