Forrás: MNO

Emelt díjas sms-ért árulták a friss feladatsorokat egy internetes oldalon – ám a honlapon nem szerepeltek a feladatok. Az Oktatási Minisztérium cáfolja, hogy feltörték volna a szaktárca számítógépes rendszerét, és így szerezték meg a tételeket. A Fidesz kulturális tagozatának vezetője szerint hiba volt hónapokkal az érettségi előtt kinyomtatni a tételsorokat.

Az egyik iskola levélben fordult az oktatási miniszterhez a matematika érettségi május 28-i időpontja miatt, mert a zsidó iskola iskola diákjai szombaton nem irhatnak dolgozatot. Egyes információk szerint nemcsak a német érettségi nyelvi kazettájával, hanem az angollal is gondok voltak.

A diákok lemondatnák Magyar Bálintot

Törvénysértő volt a matematika érettségi megsemmisítése

A Fidesz kulturális tagozatának vezetője szerint hiba volt hónapokkal az érettségi előtt kinyomtatni a tételsorokat. Pálinkás József a Fidesz által szervezett neveléstudományi konferencián hangsúlyozta: Magyarországon az iskolák többségében nem tudták megoldani a tételek biztonságos tárolását. A politikus hangsúlyozta: az érettségik megfelelő lebonyolítása érdekében pontosan meg kell határozni a közoktatáshoz kapcsolódó államigazgatási feladatokat. Szólt arról is: a következő kormánynak nagyobb figyelmet kell fordítania a közoktatás fejlesztésre, amelynek szerepelnie kellene a Nemzeti Fejlesztési Tervben is.

Pálinkás József úgy vélte: emelni kell az iskolai magyar nyelv oktatási színvonalát, és szükség lenne egy pedagógus életpályprogram kidolgozására is.

– Ami most az érettségi körül lezajlott, azt súlyos szakmai hiba következménynek tekintem – hangsúlyozta Pálinkás József az Info Rádiónak adott interjújában. – A magyar közoktatásban eddig nem volt ilyen, és ez nem ismétlődhet meg – jegyezte meg a politikus, aki szerint az oktatási tárca nem készítette elő az érettségit, nem vette kellőképp komolyan a szakmai szervezetek és a politikusok figyelmeztetéseit. – Teljes csődöt mondott az Oktatási Minisztérium ebben a nagyon fontos kérdésben, és ez sajnos a közvélemény szemében azt mutatja, hogy az érettségi nem is olyan komoly dolog – tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint vissza kell állítani az érettségi presztízsét.

Pálinkás József hangsúlyozta: minden iskolában kell hogy legyen egy olyan számítógép és egy olyan nyomtató, amellyel az érettségi napján reggel 7 és 7.45 óra között a tételek kinyomtathatók – célzottan annyi tétel, ahány gyerek érettségire jelentkezett. – Ez technikailag megoldható. Hogy a szaktárca ezt miért nem oldotta meg, miért tette lehetővé, hogy ehelyett digitális kamerákat vegyenek, ezt nem értem – fűzte hozzá.

OM: nem törték fel a szervert

A köztelevízió híradója úgy értesült: egy gimnazista behatolt az oktatási tárca számítógépes rendszerébe, s így szerezte meg a tételeket, amit aztán saját honlapján tett közzé. Ezt az információt a Nemzeti Nyomozó Iroda akkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Az Oktatási Minisztérium sajtóirodája azonban a hirado.hu portállal közölte: ez az állítás nem felel meg a valóságnak, a minisztérium szerverét nem törték fel.

Csalók az interneten

Mint a Magyar Nemzet ma megírta, egy ismeretlen tegnap a világhálón a megismételt matematika- és idegennyelv-érettségi új tételsorát árulta ezerforintos sms-ért. A mindentetel2005.atw.hu című honalpon azonban nem szerepeltek a feladatok, a szélhámos a botrányos vizsga keltette közérdeklődést használta ki. Az sms-ben kapott jelszó felhasználásával ugyanis a következő tartalmú oldalra juthatott be a lap munkatársa: “A tételek letöltése 100 százalékosan illegális, ezért nincs módomban ide bármit is feltölteni. Még akkor sem tenném ezt, ha a tulajdonomban lennének ezek az adatok. De azt megígérem, hogy amint vége lesz az érettséginek, felrakom ide is azokat!:)” A lap megtudta, hogy az atw.hu tárhelyszolgáltatója az ATW Internet Kft. Dobay Gábor ügyvezető elmondása szerint a Magyar Nemzettől értesült először a félrevezető honlap létezéséről, majd közölte, hogy eddig még egyetlen sms-t sem kaptak az ott feltüntetett telefonszámra, amelyet egyébként ők is birtokolnak. A lap megcáfolhatatlan ellenvetésére a szerkesztőség által küldött két üzenet fogadását elismerte. Közölte azonban, hogy cége ingyenes tárhelyet ad a netezőknek, ellenszolgáltatás nélkül működteti a szervert, amelyet bárki igénybe vehet, és nem tudják, ki tette fel a világhálóra a csalóka hirdetést. Az ügyvezető közölte azt is: a beszélgetés közben kollégája megszüntette a szóban forgó honlap elérhetőségét. A Magyar Nemzet értesülései szerint a rendőrség illetékesei már tegnap reggel felfigyeltek a csalárd webhelyre. A lap úgy tudja: a nyomozók még nem döntötték el: a csalás kategóriájában szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősítsék-e a történteket.

A mindentetel2005.atw.hu címen jelenleg a “tiltott oldal” szöveg látható.

Nem érettségizhetnek szombaton

A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium pénteken levelet írt az oktatási miniszternek a május 28-ra kiírt matematikaérettségi miatt – írja az Index. “A zsidó iskola iskola diákjai sabbathkor – szombaton – nem irhatnak dolgozatot” – mondták az iskolában. A Lauder Javne Gimnázium diákjai a napokban nyilatkoznak arról, hogy szombaton vagy vasárnap akarnak érettségizni.

Rossz volt a német nyelvi kazetta

Újabb hiba csúszott be a rendszerbe pénteken: a német nyelvi érettségin hatvan helyszínen egyszerre derült ki, hogy a harmadik feladatban kapott kérdések nem passzolnak a feladathoz mellékelt hangkazettához. A problémát úgy oldották meg, hogy a diákok átugrották a harmadik feladatot, és mire végeztek, az iskoláknak elektronikus úton eljuttatták a hallás utáni szövegértési feladat kazettájához tartózó szöveget – tudósított az Info Rádió.

Az Oktatási Minisztérium illetékese a FigyelőNettel közölte, hogy mivel két feladat sorrendjét felcserélték, másfél óra állt rendelkezésre a hiba kiküszöbölésére, és így a diákoknak alig kellett várniuk a magnós feladat elkezdésére. Egy fővárosi gimnázium felügyelőtanára azonban az internetes lapnak elmondta, a vizsgázók a teremben tétlenül várták a vizsga hallás utáni szövegértéses részének kezdetét, amely több mint egy órát csúszott. A tanár szerint a diákok egyre idegesebbek voltak, és az oktatási minisztert szidták.

Használhatatlan volt az angol nyelvi kazetta?

A távirati iroda érettségizőktől úgy értesült: csütörtökön az angol középfokú írásbeli érettségi hangkazettája gyakorlatilag használhatatlan, feldolgozhatatlan volt. A diákok elmondták: az érthetetlen, recsegő hadarást hallva nemcsak ők, hanem a felügyelő tanár is nevetésben tört ki. A távirati iroda úgy tudja, volt olyan középiskola, ahol a tanárok kérték az igazgatót, jelezze a fenntartónak, hogy használhatatlan, vizsgáztatásra alkalmatlan az angol hangkazetta.

Magyar nem érzi felelősnek magát

– Bűncselekmények elkövetéséért nem vagyok felelős – ezt az oktatási miniszter mondta el az Info Rádió azon kérdésére, mi a véleménye arról, hogy Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman és Fodor Gábor SZDSZ-es ügyvivő is bocsánatot kért a diákoktól, Magyar Bálint viszont még nem. Magyar a tájékoztatón köszönetet mondott az ügy rendezésében közreműködőknek, a diákoktól és a szülőktől pedig türelmet és megértést kért. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kétszintű érettségi rendszer nem bukott meg, mert a tanárok visszajelzése szerint a tételek nem magolásra, hanem értelmező, használati tudásra építő szemlélete igenis sikert aratott.

A miniszter az Info Rádió érdeklődésére nem tudta megmondani, hogy az újraírt matematika érettségi és általában az egész ügy mekkora többletköltséget jelent majd, de kijelentette, hogy ezeket a plusz kiadásokat a központi költségvetés fogja állni. Elektronikus úton pedig azért nem kaphatták meg az iskolák a tételeket, mert az iskolákban nincs elég nyomtató – válaszolt Magyar Bálint.

Három gyanúsított

Három személyt gyanúsítanak az érettségi tétellopás ügyében. A hirado.hu úgy tudja, hogy a Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy bukott le, hogy saját honlapjára tette fel a tételeket. Az információt a Nemzeti Nyomozó megerősítette. Két személlyel szemben került sor őrizetbe vételre, előzetes letartóztatásukra előterjesztést nem tettek. A harmadik vallomásával segítette a hatóság munkáját. Bánáti János, az egyik gyanúsított ügyvédje elmondta: a fővárosi egyetemista fiút azzal gyanúsítják, hogy részt vett a tételek továbbításában – írta a Teletext. Hozzátette: védence a tételeket nyilvánosságra hozó lánc közepén helyezkedik el. Péntek este szabadlábra helyezték a gyanúsítottakat.

A nyomozó iroda által korábban kiadott közlemény szerint a május 9-e óta, szolgálati titoksértés gyanúja miatt folyó nyomozás során összesen 1080 középiskolában ellenőrizték tételesen az érettségi tételek épségét, sértetlenségét.

Comments are closed.