Forrás: Origo

Az ausztráliában élő Charles Zentai ellen állítólag meggyőző bizonyítékot jelent ausztrál állampolgársági kérelme. Ebben ugyanis ő maga állítja azt, hogy Budapesten tartózkodott annak gyilkosságnak az idején, melynek elkövetésével őt vádolják.

Egy csaknem fél évszázaddal ezelőtt kitöltött ausztrál állampolgársági kérelem „meghatározó bizonyíték” a háborús bűncselekménnyel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) ellen, olyan, amely megalapozhatja Magyarországra történő kiadatását – írta szombaton a The Weekend Australian. A Zentai által aláírt nyilatkozat azt támasztja alá, hogy a férfi Budapesten tartózkodott abban a második világháború alatti időpontban, amikor a neki felrótt gyilkosságot – egy zsidó fiatalember, Balázs Péter megkínzását és megölését az Aréna utcai laktanya közelében – elkövették.

Zentairól családja azt állítja, hogy ő 1944. november 7-én, egy nappal a gyilkosság megjelölt időpontja előtt távozott a nácik megszállta Budapestről. Maga Zentai 1957. augusztusában viszont, amikor az ausztrál állampolgárságért folyamodott, még úgy nyilatkozott írásban, hogy 1945. márciusában szökött el Németországba „abban a zűrzavarban, amely a város Vörös Hadsereg általi felszabadítását követte”.

Chris Ellison ausztrál igazságyügy-miniszter jelenleg tanulmányozza magyar kollégája, Petrétei József Zentaira vonatkozó kiadatási kérelmét.

(MTI)

Comments are closed.