Forrás: MA

A zavargásokban az első jelentések szerint kilencen vesztették életüket és 34-en megsebesültek. Egy helyi emberjogi aktivista beszámolója szerint egy szigorúan őrzött fegyintézetből mintegy 2 ezer rabot szabadítottak ki.

2005.05.13 10:54 MTI, Fotó: Newsru

Fajdzsahon Zajnobidonov , az Appelacija nevű jogvédő szervezet szóvivője közölte: nem tudni ki irányítja jelenleg a várost. Lángba borult egy színház és egy mozi épülete. A tüntetéseket az a per váltotta ki, amelyben 23 iszlám üzletembert vádolnak alkotmányellenes tevékenységgel, bűnszövetkezéssel és szélsőséges szervezet létrehozásával. Emberi jogi szervezetek szerint viszont az ügy mögött a kormány széles körű megtorló offenzívája áll az iszlám körök ellen.

Több más magas rangú vezető társaságában Anidzsánba utazott Iszlam Karimov üzbég elnök, hogy felmérje a kialakult helyzetet – közölték az üzbég kormány és rendőrség illetékesei. Közben, sürgős tanácskozást hívtak össze a taskenti védelmi minisztériumban a lázadás hírére.

A Taskenttől mintegy 400 kilométerre keletre, a kirgiz határtól alig 40 kilométerre fekvő városban a hadsereg gépesített egységei jelentek meg a város utcáin, ahol több, a központba vezető utat autóbuszokkal és teherautókkal torlaszoltak el. Meg nem erősített hírek szerint a lázadók körülzártak két kerületi rendőrkapitányságot és megtámadták a hadsereg egyik laktanyáját is.

Az andizsáni lázadók, akik egy helyi kormányépületben rendezték be főhadiszállásukat, pénteken délelőtt túszul ejtettek tíz rendőrt. A túszszedők vezetője, akinek kiléte egyelőre nem ismert, a tartományi kormány elfoglalt épületében bejelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes közvetítését követelik, hogy megállítsák a fenyegető vérontást. Karimov elnök hivatala szerint megkezdődtek a tárgyalások a lázadók és a helyi hatóságok között, miközben a rendfenntartó erők a város két pontján feltartóztatták a szökött rabokat. Ugyanakkor az üzbég külügyminisztérium illetékese telefonon úgy nyilatkozott, hogy Andizsánban a helyi hatóságok urai a helyzetnek, a közhivatalok normálisan működnek.

Ezzel egy időben öngyilkos pokolgépes merényletet hiúsítottak meg pénteken a taskenti izraeli nagykövetség előtt, egy őr agyonlőtte a merénylőt – jelentette egybehangzóan a taskenti amerikai nagykövetség és az izraeli közszolgálati rádió. A rendőrség lezárta az izraeli nagykövetség utcáját, de tagadta, hogy bármilyen incidens történt volna. Az amerikai nagykövetség saját honlapján sürgős figyelmeztetésben számolt be az öngyilkos merénylő lelövéséről, de esetleges további áldozatról nem tett jelentést.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a követség egyik üzbég őre agyonlőtte a merénylőt, még mielőtt felrobbanthatta volna pokolgépét. Mark Regev izraeli külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette, hogy történt incidens, de részleteket nem árult el. Később a helyi rendőrség arról számolt be, hogy egy korábban elmegyógyintézetben kezelt és börtönviselt orosz munkanélkülit lőttek le, aki terepszínű katonazubbonya alatt robbanóanyagnak látszó fából készült tárgyakat rejtegetett, és azért lőtték le, mert nem volt hajlandó a földre feküdni a biztonságiak felszólítására.

Kirgizisztán bejelentette, hogy lezárták a kirgiz-üzbég határt a lázadás hírére. Aszkar Akajev kirgiz elnök rendszerét márciusban döntötték meg ellenzéki tömegtüntetések után. Nem sokkal később egy másik szomszéd, Kazahsztán is hasonló intézkedést jelentett be, miközben riadókészültségbe helyezte határőrségét.

Comments are closed.