Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Újabb vita a berlini holokauszt emlékműről

2005. május 13.

Lea Rosh, a kedden felavatott berlini holokauszt emlékmű egyik kezdeményezője vitát kavart azzal a bejelentésével, hogy egy fogat és egy posztóból készült sárga csillagot akar elhelyezni az emlékmű valamelyik kőtömbjében.

Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, hogy Rosh kezdeményezése nem csak meglepte, de fel is háborította, az újságírónő ötletét kegyeletsértőnek tartja.Rosh 17 évvel ezelőtt vetette fel először Eberhard Jäckel történésszel együtt, hogy Berlinben létre kellene hozni a meggyilkolt európai zsidók emlékművét. Peter Eisenman amerikai építész különös alkotását, a több mint 2700 kőtömbből, sztéléből álló hullámzó kőtengert kedden avatták fel a német főváros központjában, s csütörtöktől mindenki látogathatja, éjjel-nappal. A két futballpálya nagyságú területen elhelyezkedő emlékhelyet nem választja el kerítés az utcától.

Rosh közölte, hogy a belzeci koncentrációs tábor egyik ismeretlen foglyától származó zápfogat, illetve egy posztóból készült sárga csillagot helyeznek el valamelyik kőtömbben, ezt megbeszélte az építésszel, s egy rabbi véleményét is kikérte. A sárga csillagot egy amszterdami asszonytól kapta, akinek megígérte: a posztódarabot, amelyet a második világháború idején a zsidóknak hordaniuk kellett, méltó helyen fogják őrizni.

Rosht korábban a németországi zsidó közösségen belül is támadták hajthatatlansága miatt, mert azt akarta, hogy csak a meggyilkolt európai zsidók emlékének szenteljék az öt év alatt elkészült emlékművet. A berlini zsidó közösség vezetője, Albert Meyer “felháborítónak” tartja Rosh kezdeményezését, mondván, hogy egy emlékműnek nem szabad temetőnek, vagy ereklyetartónak lennie.

(Panoráma/Berlin – Sarkadi Kovács Ferenc)

www.mult-kor.hu?article=9748

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.