Forrás: Híradó

Leginkább az V., a VI. és a VII. kerületben, főként a banknegyedben keresnek ingatlant, de kedvelik az új lakóparkokat is

Jelentős spanyol tőke beáramlása várható az ingatlanpiacra és az építőiparba – írja a Napi Gazdaság.

Stranyák József, a Hispamerinvest Kft. társtulajdonosa elmondta: cége főként jelentős saját tőkével rendelkező befektetőkkel tárgyal, amelyek nem feltétlenül vesznek fel hitelt az építkezésekhez, az átlagnál jobb minőségben, de átlagos áron dolgoznak majd. Egy-egy cég várhatóan évente 300-1500 lakás tető alá hozatalában lesz érdekelt.

Az egyik első magyarországi fejlesztés a Fadesa Hungária Rt. Király utcában épülő, több mint 300 lakásos komplexuma. A Mitropa Kft. több nagy spanyol tengerparti kivitelezővel tárgyal magyarországi befektetésekről. Czibere Ilona ügyvezető szerint a spanyol érdeklődők abban bíznak, hogy hasonló mértékben nőnek nálunk is az ingatlanárak, mint náluk az EU-csatlakozás után.

A már tavaly is puhatolózó spanyolok harmadik hullámos beruházónak számítanak, óvatosabbak, mint az izraeliek és az angolszászok, főként fejlesztési területek iránt érdeklődnek és inkább magyar vevők számára építkeznek.

Az Otthon Centrum számos nagyobb magánbefektetővel is tárgyal, akik akár milliárdokért vásárolnak belvárosi kereskedelmi ingatlanokat, üzlethelyiséget és irodaházat. A spanyol befektetők leginkább az V., a VI. és a VII. kerületben, főként a banknegyedben keresnek ingatlant, de kedvelik az új lakóparkokat is.

Elsősorban cégeken keresztül vesznek lakást és rendszerint készpénzben fizetnek. Ha mégis finanszírozást igényelnek, akkor otthon vesznek fel hitelt, ahol az ingatlan értékének 80-90 százalékára kapnak kölcsönt. A Napi Gazdaság értesülései szerint néhány spanyol finanszírozó már felvette a kapcsolatot magyar bankokkal, így a jövőben nagyobb szerephez juthat a határon átnyúló hitelezés is.

Napi Gazdaság

Comments are closed.