Forrás: Index

Most a spanyol vevők jönnek?

Napi Gazdaság

2005. május 13., péntek 9:04

Egyre komolyabb a spanyol fejlesztők, befektetők érdeklődése a fővárosi ingatlanok iránt, derül ki a Napi Gazdaság körkérdése nyomán. Az óvatos vevő hírében álló spanyolok elsősorban a belvárosi lakásokra és irodákra utaznak. Jelentős spanyol tőke beáramlása várható az idei évtől kezdve az építőipari-ingatlanpiaci területen, mondta a Napi Gazdaságnak Sztranyák József ingatlanpiaci tanácsadó, a Hispamerinvest Kft. társtulajdonosa.

Elsősorban olyan ingatlanfejlesztőkkel, beruházókkal tárgyalnak, amelyek jelentős saját tőkével érkeznek, és nem feltétlenül vesznek igénybe hitelt az építkezésekhez Magyarországon. Ezek a társaságok az átlagosnál jobb minőségben, ám átlagos áron építenek majd, egy-egy cég várhatóan évente 300-1500 lakásos projektben lesz érdekelt. Az egyik első fejlesztés a spanyol hátterű Fadesa Hungária Rt.-hez fűződik majd, amely a Király utcában épít egy több mint 300 lakásos épületegyüttest.

Elsősorban ingatlanfejlesztők megjelenésével számol Czibere Ilona, a Mitropa Kft. ügyvezetője is. A társaság több nagy spanyol tengerparti építkezés kivitelezőjével folytat tárgyalást magyarországi beruházásokról. Az ügyvezető szerint a spanyol befektetők azért választják a magyar piacot, mert abban bíznak, hogy az ingatlanárak ugyanúgy emelkednek majd, akárcsak náluk az uniós csatlakozást követő években.

A megjelenésüket az is indokolja, hogy a lakáshitelezés már Magyarországon is működik, s ez felgyorsítja a piaci folyamatokat. Sztranyák tapasztalata szerint pedig meghatározó az is, hogy a spanyolok a stabilabb ingatlanpiacokat kedvelik, s jellemző, hogy lassabban, átgondoltabban döntenek.

Gerő András, az Otthon Centrum (OC) Rt. ügyvezető igazgatója szerint a magyar piacon már tavaly is puhatolózó spanyolok tipikusan harmadik hullámos beruházónak-befektetőnek számítanak, s elsősorban magyar vevők számára építenek majd. Lényegesen óvatosabbak, mint például az izraeliek vagy az angolszászok, akiknek más a kockázat- és hozamelvárásuk.

A spanyolok jelenleg főként fejlesztési területeket vásárolnak, bár a beruházások nem korlátozódnak csak erre, tájékoztatatott az OC ügyvezetője. Tárgyalások számos nagyobb magánbefektetővel is folynak, akik akár milliárdokért vásárolnak kereskedelmi ingatlanokat, üzlethelyiséget, irodaházat a pesti belvárosban, állítja Sztranyák.

Czibere Ilona a magánvevőkről elmondta, hogy ugyanúgy csoportokba tömörülve jelenhetnek meg a piacon, akárcsak tavaly az írek. A vevők elsősorban bérbeadás céljából fektetnek be. Czibere Ilona úgy látja, hogy a spanyolok főként a banknegyedben vásárolnak, illetve az új lakóparkokat kedvelik.

Úgy véli, hogy a forgalom növekedésére az év második felében lehet számítani. Most két jelentősebb külföldi vevőkör jelenléte jellemzi a lakáspiacot, a briteké és az íreké, de mellettük a spanyolok részéről egyre erősebb érdeklődést tapasztalható, tette hozzá Sallai Ákos, az Otthon Centrum V. kerületi irodájának vezetője.

Az első fecskék tavaly ősszel jelentek meg, ám az érdeklődést követően sokszor csak hónapok múlva térnek vissza tényleges vételi szándékkal, így a felfutás lassabb lesz, mint más nációk esetében. Sallai szerint a spanyoloknál fontos a minőség, kifejezetten a szép, jó állapotban lévő épületeket keresik.

Kilencven százalékban használt lakásokat vesznek és kedvelik a klasszicista stílusú, nagy belmagasságú ingatlanokat. Emellett csak az utcafronti lakások érdeklik őket. A szakértő megerősítette, hogy az érdeklődés az V. kerületre, valamint a VI. és a VII. kerület körúton belüli területeire koncentrálódnak. Budán egyelőre nem találkoztak spanyolokkal, tette hozzá az OC budai partnere, Szatmári Zsolt.

Comments are closed.