Forrás: Magyar Rádió

Üzbegisztán keleti részén a hírek szerint a katonaság összecsapott a tüntetőkkel és kiszorította őket Andizsán város központjából. Az egykori szovjet tagállam vezetője élvezi mind Moszkva, mind Washington támogatását, mert Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt attól tart, hogy az elnök ellenfelei iszlám államot hoznak létre, a 26 milliós Üzbegisztánban..

Az üzbég katonaság egyórás tűzharcban visszafoglalta, a mintegy 300 ezer lakosú Andizsán város hivatali központját és szétkergette az ott tüntető tömeget. Más hírek szerint a tömeg az özönvízszerű eső elől menekült el és a városban folytatódnak a lövöldözések.

Az egyik betiltott mohamedán szervezet vezetése alatt álló fegyveresek túszaikkal együtt továbbra is tartják magukat több épületben. A halottak számáról sincs pontos adat, de bizonyosan sokkal többen vannak, mint a péntek délelőtt hivatalosan bejelentett kilenc fő. Csak az tűnik bizonyosnak, hogy a kormány és a felkelők közötti tárgyalások, amelyeket állítólag a helyszínre érkezett Karimov elnök irányított, megszakadtak.

A BBC úgy tudja, hogy Karimov elnök elhagyta az országot.

Az információk azért is ellentmondásosak, mert Andizsánnal megszakadt mindenfajta összeköttetés. A városban már napok óta tüntetések folytak, az éjszaka pedig ismeretlen harcosok megtámadtak egy katonai tábort, majd a zsákmányolt fegyverekkel megrohamozták a helyi börtönt és kiszabadítottak mintegy 4 ezer elítéltet, köztük szélsőséges iszlám mozgalmak aktivistáit is.

Egyelőre nem világos, hogy csupán egy helyi konfliktus lángolt fel vagy Karimov üzbég elnök egész rendszere is veszélybe került. Az ellenzéket kemény kézzel kezelő üzbég vezetés élvezi Oroszország és az országban légitámaszpontot üzemeltető Egyesült Államok támogatását is, hiszen senki sem érdekelt abban, hogy a térségben megerősödjenek egy iszlám kalifátus létrehozására törekvő erők.

Közben öngyilkos merénylőnek nézett férfit lőttek agyon a taskenti izraeli nagykövetség előtt. A képviselet épületét egy kiabáló ember közelítette meg, aki katonai mellényébe robbanóanyagnak látszó fatárgyakat dugott. A követség őrei lövéssorozatot adtak le rá, és mintegy 10 golyó el is találta a férfit, aki azonnal meghalt.

Tavaly júliusban merényletet követtek el a taskenti izraeli, valamint amerikai nagykövetség, illetve egy üzbég ügyészségi hivatal ellen is. Akkor összesen heten meghaltak Üzbegisztánban.

Nemes Gábor (Moszkva), MR

Comments are closed.