Forrás: Világgazdaság

Külföld

Holokausztper indul Magyarország ellen

[2005-05-13]

Ed Fagan holokausztra szakosodott ügyvéd több milliárd dolláros keresetet készül benyújtani Magyarország ellen azzal a váddal, hogy Budapest jogtalanul tartotta meg a nácik által elrabolt képzőművészeti alkotásokat – írja a Reuters. Az ügyvéd egy New York-i kerületi bíróságon nyújtja majd be keresetét, amelyben többek között arra kötelezné a magyar kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a német és magyar tisztviselők között az 1960-as években lezajlott találkozók feljegyzéseit. A két ország ugyanis összejátszott, hogy ne kelljen visszaszolgáltatni az alkotásokat – állítja Fagan.

A keresetet az AHVRAM (Association of Holocaust Victims for Restitution of Artwork and Masterpieces) nevében nyújtja be, és a magyar állam mellett be kívánja perelni a Nemzeti Galériát, a Szépművészeti Múzeumot és a kulturális tárcát is. Az ügyvéd szerint jelenleg is 20 olyan kép szerepel a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán, amely báró Hatvany Ferenc gyűjteményéből származik. A galéria viszont nem tud a készülő perről, és hangsúlyozták, hogy az alkotások az állam tulajdonában állnak.

A második világháború előtt Hatvanyé volt az ország legnagyobb és legértékesebb magángyűjteménye. Olyan festőktől is voltak művei, mint El Greco, Delacroix vagy Ingres. Hatvanyt a nácik 1944-ben küldték munkatáborba, 160-165 festményét pedig magyar bankok szerezték meg.

Fagan elmondta, hogy ha a bíróságon győzne, de nem találná meg Hatvany leszármazottait, akkor a festmények eladásából származó bevételeket olyan embereknek adná, akiket ugyancsak kifosztottak a nácik.

Ed Fagan neve még a 90-es évek végén robbant be a köztudatba, amikor a holokauszt áldozatainak több mint egymilliárd eurót nyert egy svájci banktól. (VG)

Comments are closed.