Forrás: Magyar Rádió

Sajátos várostörténet a Liget Kiadó gondozásában: 12 budapesti liget – Ács Irén képei és Horgas Judit szövegei.

A könyvről Horgas Judittal beszélgetett Sipos Júlia.

– Többnyire Budapest történelme, amiről szó esik, és nagyjából a XIX. század vége, a XX. század, ami itt végigsodródik ezekben a ligetekben. Elsősorban azért, mert a legtöbb budapesti liget a XIX. század vége felé keletkezett. Akkor még voltak olyan mecénások, akik fontosnak tartották azt, hogy a köznép kellemes környezetben szórakozhasson, és akkor született majdnem mindegyik nagyobb ligetünk.

– Az itt felsoroltak, a Városligettől a Népligetig, mind ismert területek.

– Amikor keresgéltük, hogy milyen ligetekről legyen szó, és kitaláltam, hogy Ács Irén fotóművész hova menjen, és hol készítse el azokat a gyönyörű képeket, amik aztán a kötetben megjelentek, némileg problémát okozott, hogy a Feneketlen-tó, az egy tó. Nem mint liget vagy park ismeretes, hanem az ember, amikor arra a helyre gondol, akkor leginkább a víz jut eszébe. Nekem nagyon nagy öröm volt az anyagok készítésénél, hogy mindig elmentem a Széchényi Könyvtárba, és ott 150 évvel ezelőtti újságokban kutatgattam, és onnan válogattam be idézeteket.

– A másik felkavaró történet a Városmajor parkja.

– Számomra is nagyon megdöbbentő volt, mert én majdnem mindennap járok arra, ahol korábban a városmajori zsidó szanatórium volt. Pontosan azzal szemben áll például az az általános iskola, ahova az én gyerekeim járnak. Tehát én nap mint nap oda megyek. Nem is olyan nagyon régen ott állt egy szanatórium, amit a nyilasok fölégettek, és amikor az önkéntes tűzoltók siettek, hogy az oltást megkezdjék, akkor fegyverrel kényszerítették őket, hogy végignézzék amint leég az épület. Ott több egészségügyi zsidó létesítmény volt, és az ott lévő embereket mind fölkoncolták.

– Derűsebb terület és fejezet a Népliget, ahol Európa legnagyobb vurstlija állt.

– Hogyha ma valaki ellátogat a Népligetbe, akkor nem gondolná, hogy ott milyen nagy élet volt. Korábban már megvolt a Városliget, az működött, de hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy nem elég nagy a befogadóképessége, és akkor alakították ki a Népligetet, mint egy központi szórakozóhelyet. Ahogy az lenni szokott, minél több ember ment oda, annál jobban lezüllött. Talán majd egyszer felújítják.

Comments are closed.