Forrás: HVG

Az izraeli nagykövetség biztonsági személyzete által agyonlőtt öngyilkos merénylőről kiderült, hogy évek óta mentális kezelés alatt áll, s hogy robbanóanyag helyett csupán fadarabok voltak a testére erősítve.

A nagykövetség épületét egy terepszínű katonai mellényt viselő, kiabáló férfi közelítette meg, aki a mellény zsebeibe robbanóanyagnak kinéző fatárgyakat dugott. A követség üzbég őrei utasították, hogy feküdjön a földre, de ennek nem tett eleget, ezért a követségtől mintegy 15 méterre lövéssorozatot adtak le rá.

Legalább tíz lövedék eltalálta, és azonnal meghalt. Az áldozat egy orosz nemzetiségű, munkanélküli üzbég állampolgár, akit korábban mentális betegséggel kezeltek, és börtönviselt.

Korábban a taskenti amerikai nagykövetség és az izraeli közszolgálati rádió egybehangzóan jelentette, hogy öngyilkos pokolgépes merényletet hiúsítottak meg az izraeli nagykövetség előtt. Mark Regev izraeli külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette, hogy történt incidens, de részleteket nem árult el.

Tavaly júliusban elkövettek egy valódi merényletet a taskenti izraeli nagykövetség ellen. Pokolgéprobbantásban meghalt a nagykövet egyik testőre és két üzbég követségi őr. Ezzel egy időben támadás érte az amerikai nagykövetséget és egy üzbég ügyészségi hivatalt is. Összesen heten haltak meg a tavaly júliusi egyidejű támadásokban. Üzbég vezetők iszlám szélsőségeseket vádoltak a merényletek elkövetésével.

Üzbegisztánban feszült a helyzet, mivel felkelők péntekre virradóan ellenőrzésük alá vonták Andizsán kelet-üzbegisztáni várost. A zavargásokban az első jelentések szerint kilencen vesztették életüket és 34-en megsebesültek. Egy emberjogi aktivista beszámolója szerint egy szigorúan őrzött fegyintézetből mintegy 2 ezer rabot szabadítottak ki. A tüntetéseket az a per váltotta ki, amelyben 23 iszlám üzletembert vádolnak alkotmányellenes tevékenységgel, bűnszövetkezéssel és szélsőséges szervezet létrehozásával. Emberi jogi szervezetek szerint viszont az ügy mögött a kormány széles körű megtorló offenzívája áll az iszlám körök ellen.

MTI

Comments are closed.