Forrás: Origo

Intézményes bojkottot helyezett kilátásba az angol Manchester United labdarúgóklub befolyásos szurkolói csoportja azután, hogy az eddig nyilvános részvénytársasági formában működő egyesületben gyors tranzakciósorozattal ellenőrző részt szerzett egy amerikai milliárdos. Egybehangzó vélemények szerint kérdéses Sir Alex Ferguson szakvezető jövője is a klubnál.

Pénteki londoni sajtóbeszámolók szerint a Shareholders United, a világ leggazdagabb futballklubjában részesedéssel bíró szurkolók érdekvédelmi szervezete már a mérkőzések és a csapathoz kapcsolódó kereskedelmi cikkek tömeges bojkottját szervezi, sőt – amint a The Sun, a legnagyobb tömeglap beszámolt róla – új klub alapítását is fontolóra vette.  

Az utóbbi évek legnagyobb angliai sportbotrányává fajult tranzakcióval Malcolm Glazer, a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat tulajdonosa, aki már másfél éve környékezi a Manchester United cégvezetését, hirtelen ellenséges ajánlattal, a csapat aktuális részvényárához képest jelentős felárat kínálva kivásárolta az együttest működtető vállalat két ír főrészvényesét, a versenyistállót fenntartó J. P. MacManust és John Magniert. Glazer ezzel először többségi tulajdonhoz jutott. Az ezután megindult tömeges eladási ajánlatokkal élve péntekre Glazernek már 72 százalékos része volt a cégben.  

A pénteki brit sajtó szerint a két ír befektető Sir Alex Fergusonon állt bosszút az eladással, a szakvezető ugyanis tavaly komoly üzleti konfliktusba került velük egy nagy értékű versenyló tulajdonjoga körül kirobbant vitában. Egyöntetű várakozások szerint a hét végére Glazer tulajdonában lesz 75 százalék plusz egy részvény, amivel a különc amerikai jogot szerez arra, hogy kivezesse a befektetők számára eddig szabadon hozzáférhető Manchester Unitedet a londoni értéktőzsdéről, és zártkörű családi részvénytársasággá alakítsa.   

A klub rajongói és hivatalos hírmagyarázók egybehangzóan attól tartanak, hogy Glazer nem szakmai, hanem pénzügyi befektetőként fog viselkedni, akit jó eséllyel csak az üzleti eredmény érdekel majd. A The Times szerint viszont amikor Glazer megvette a Buccaneerst, az egyesület az NFL “röhejcsapata” volt, közönség és említésre méltó játékosok nélkül, három évvel ezelőtt viszont megnyerték a Super Bowlt.   

Glazer – egy Litvániából menekült, koldusszegény zsidó órásmester fia – 790 millió fontos, részvényenként 300 pennys ajánlattal vásárolta ki a két ír főrészvényest. Ez a csütörtöki ajánlat pillanatában még 102 millió font felárat tartalmazott a Manchester United piaci tőkeértékéhez képest, jóllehet a cég papírja a tranzakció hírére, a kereskedés végéig csaknem 13 százalékkal az ajánlati ár közvetlen közelébe, 299,25 pennyre drágult a londoni tőzsdén, és pénteken kora délben további fél százalékos drágulással már 299,75-ön járt. 

Pénteki londoni értesülések szerint Glazer a vételárból 200 millió fontot fizet készpénzben, további 275 millió fontot az ügyletet támogató JP Morgan befektetési ház hitelez, és a fennmaradó 315 millió font fedezetéül a bank elsőbbségi részvényeket ajánl fel zártkörű kibocsátás keretében saját ügyfeleinek. A tranzakció bírálói attól tartanak, hogy a finanszírozás e két utóbbi eleme közvetlen adósságként fog megjelenni a Manchester United mérlegében. A pénteki brit lapoknak nyilatkozók közül sokan azt jósolják, hogy Glazer fedezetként fogja felhasználni az Old Trafford Stadiont, és jó pénzért el fog adni olyan ászokat, mint Ruud van Nistelroy, Rio Ferdinand vagy Wayne Rooney.  

A pénteki brit kommentárok ugyancsak biztosra veszik, hogy az amerikai tulajdonos meg fog szabadulni az eddigi cégvezetéstől, amely hevesen ellenezte az átvételt, és sokan Sir Alex Ferguson távozását is jósolják a szezon után.

(MTI)

Comments are closed.