Forrás: Magyar Rádió

A tüntetők közé lőtt a katonaság a kelet-üzbegisztáni Andizsán városában, ahol hajnalban fegyveres zavargások robbantak ki. Szemtanúk halottakról és sebesültekről számoltak be, de az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni.

A katonaságot azután vetették be, hogy a lázadók átvették a hatalmat a városközpontban és a kormány épületében.

A Reuters hírügynökség szerint a tüntetők túszokat ejtettek és elutasították a tárgyalásokat a hatóságokkal.

Andizsán főterén az egyre növekvő tömeg munkát, demokráciát, és az Amerika-barát üzbég elnök lemondását követeli. A BBC úgy tudja, hogy Karimov elnök néhány órával ezelőtt elhagyta az országot. A szomszédos Kirgizisztán és Kazahsztán lezárta Üzbegisztánnal közös határait.

Az üzbég kormány legutolsó adatai szerint kilencen meghaltak és 34-en megsebesültek a zavargások során. A várost teljes mértékben elzárták a külvilágtól, kikapcsolták a rádiót és a mobiltelefon szolgáltatást, bezárták az iskolákat, óvodákat.

A zavargások azzal kezdődtek, hogy az éjszaka folyamán fegyveresek megtámadtak egy katonai tábort, majd a zsákmányolt fegyverekkel, köztük három páncélkocsival megostromolták a helyi börtönt és több ezer, egyes adatok szerint négyezer rabot kiszabadítottak.

A rabok jó részét iszlám terrorizmus vádjával ítélték el.

Közben öngyilkos merénylőnek nézett férfit lőttek agyon a taskenti izraeli nagykövetség előtt. A képviselet épületét egy kiabáló ember közelítette meg, aki katonai mellényébe robbanóanyagnak látszó fatárgyakat dugott. A követség őrei lövéssorozatot adtak le rá, és mintegy 10 golyó el is találta a férfit, aki azonnal meghalt. Tavaly júliusban merényletet követtek el a taskenti izraeli, valamint amerikai nagykövetség, illetve egy üzbég ügyészségi hivatal ellen is. Akkor összesen heten meghaltak Üzbegisztánban.

Nemes Gábor (Moszkva), MR

Comments are closed.