Forrás: Origo

A Freedom Writers című drámában Hilary Swank karizmatikus tanárnőt fog játszani, aki a gondjaira bízott osztály kezelhetetlennek bélyegzett tanulóit megtanítja a tolerancia eszméjére. A dráma Erin Gruwell és diákjai közös könyve alapján készül.

A Csók című Danny DeVito-komédiát jegyző Richard LaGravenese, A halászkirály legendája és A szív hídjai forgatókönyvírója lesz a Freedom Writers című dráma rendezője. A film mögött álló Paramount Pictures stúdió Hilary Swanket kérte fel a főszerepre.

A Freedom Writers egy különleges, elhivatott tanárnő története, aki elképesztő hatással volt diákjaira. Erin Gruwell alig egy éve szerezte meg diplomáját, amikor egy problémásnak bélyegzett gyerekekből álló osztályba került irodalomtanárként. Első munkanapján megdöbbenve fedezte fel, hogy a diákok egyike sem hallott soha a holokausztról, míg az iskolában érezhető a feszültség a különböző származású tanulók között. Gruwell azon nyomban eldöntötte, hogy hátralévő tanóráit a toleranciára nevelésnek fogja szentelni. Megismertette a gyerekeket az Anna Frank naplójá-val és a Schindler listája című filmmel, sőt a mozi kapcsán még egy találkozót is szervezett a rendezővel, Steven Spielberggel a diákjai számára.

Rávette a gyerekeket, hogy írják meg saját tapasztalaikat, életüket. Ezek az írások adják a The Freedom Writer”s Diaries: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them című könyv velejét, mely alapján LaGravenese filmje készül. Gruwell diákjai, akikről korábban az összes pedagógus lemondott, egytől egyig sikeresen leérettségiztek és továbbtanultak.

A Freedom Writers forgatásának megkezdése előtt Swanknek be kell fejeznie a munkát a The Black Dhalia című Brian De Palma-krimiben és Stephen Hopkins The Reaping című horrorjában.

Hilary Swank idén kapta meg második Oscar-díját a Millió dolláros bébi-ben nyújtott alakításáért. A 2005-ös év másik Oscar-nyertes színésznője, Cate Blanchett is hamarosan kipróbálja magát a tanárnői szerepben. Igaz, ő kevésbé hálás feladatot vállalt, a Notes from a Scandal című film főhősnője kiskorú diákjával folytat viszonyt.

[origo]

Comments are closed.