Forrás: Híradó

A Moszkva környéki Malahovka településen kedden gyulladt ki az épület

Nem gyújtogatás, hanem a villanyvezeték hibája okozta az eddigi vizsgálat szerint azt a tüzet, melynek következtében május 10-én kigyulladt és porig égett egy zsinagóga a Moszkva környéki Malahovka településen – jelentette be csütörtökön a Moszkva megyei ügyészség szóvivője.

Az 1932-ben épült zsinagógában kedd reggel csaptak fel a lángok, amelyeket csak több mint egy óra elteltével sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, de addigra a fából épült imaház teljesen kiégett. A tűzben sok zsidó könyv megsemmisült. Közvetlenül a tűzeset után, még a szakértői vizsgálatok megkezdése előtt a rendőrség nem zárta ki, hogy gyújtogatás történhetett.

A megindított vizsgálat eddigi megállapításai szerint nem történt idegen behatolás a zsinagógába, viszont megsértették a villanyszerelési munkálatokra előírt szabályokat, ezért az ügyészség büntetőeljárást indított a btk. vonatkozó paragrafusa, “tulajdon óvatlanságból történt megsemmisítése vagy megrongálása” címén. Mint kiderült, tavaly augusztus-szeptemberben két ukrán alkalmi munkás végzett javítási munkálatokat az imaház villanyvezetékein.

Mihail Glimcser, a helyi zsidó közösség feje nem gondolja, hogy a katasztrófa antiszemita indíttatású cselekedet következménye lett volna. Mint mondta, az antiszemitizmus nem jellemző Malahovkára. Azt sem hiszi, hogy a tüzet rövidzárlat okozta volna, mert kilenc hónappal ezelőtt teljesen kicserélték a vezetékeket.

Berl Lazar, az oroszországi zsidó hitközségek szövetségének főrabbija közölte, hogy a leégett zsinagóga helyén új épületet emelnek. A főrabbi úgy vélte, hogy a tűz “vandálok keze munkája”.

Az ügyészség közlése szerint a tűzvész előtt néhány nappal, május 7-re virradóra betörtek az imaházba, ahonnan műszaki cikkeket és élelmiszert vittek el. A lopást egy helyi lakos, egy kábítószeres férfi követte el. Az ügyben büntetőeljárás indult.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.