Forrás: HVG

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan “több milliárd dollár” perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

Fagan, aki a holokauszt áldozatainak és a náci korszak kényszermunkásainak kárpótlási ügyében szerzett hírnevet, Bécsből telefonon nyilatkozva elmondta: a keresetet csütörtökön fogja benyújtani egy New York-i kerületi bíróságon. Megpróbálja rákényszeríteni a magyar államot arra, hogy hozza nyilvánosságra azt az emlékeztetőt, amely magyar és német illetékeseknek a 60-as években lezajlott találkozójáról készült.

Fagan állítása szerint a két ország összefogott annak érdekében, hogy ne kelljen visszaszolgáltatniuk az ellopott műtárgyakat. “Bírósághoz fordulunk. Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban a magyarok előélete nem túl jó” – fogalmazott az amerikai ügyvéd a Reuters brit hírügynökségnek.

   

A kereset felperese a műkincsek és remekművek visszaszolgáltatását követelő holokauszt-áldozatok szövetsége (AHVRAM), alperesei pedig a Magyar Köztársaság, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Szépművészeti Múzeum.  

   

A kereset tárgyát a néhai Hatvany Ferenc báró tulajdonát képező több mint száz festmény képezi; ez a legnagyobb műkincsgyűjtemény, amely 1945 előtt Magyarországon magánkézben volt. A zsidó Hatvanyt a nácik 1944-ben munkaszolgálatra küldték, mintegy 160 festményét, amelyek magyar bankokban voltak elhelyezve, elrabolták. Fagan szerint a Hatvany-gyűjteményből 20 festmény ma a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) található.

   

Az MNG azt közölte, nincs tudomása a csütörtökön benyújtandó keresetről. Állításuk szerint a kérdéses festmények tulajdonosa a magyar állam. Az NKÖM még nem szólalt meg az ügyben.

MTI

Comments are closed.