Forrás: Index

Radikálisan csökken a sorkatonai szolgálat ideje Izraelben

MTI

2005. május 11., szerda 9:03

Csökkenti a sorkatonai szolgálat idejét Izrael, a jelenlegi hároméves idő 5-7 hónapra csökkenhet, ha a knesszet elfogadja az erről szóló törvénymódosítást még e hónapban. A hatmilliós Izrael hadserege hatszázezer fő, a minden évben egy hónapra behívott tartalékos sorkatonák száma ebből 450 ezer.

A kötelező katonai szolgálatnak 2006-tól való radikális csökkentését jelentette be Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

Mofaz a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli napilap szerdai számában megjelent interjúban közölte, hogy a jelenleg három éves, minden izraeli állampolgárnak kötelező katonai szolgálatot a jövő évtől 5-7 hónapra csökkentik és ez pontosan egy év múlva, Izrael állam függetlenségének 58. évfordulóján lép életbe.

Izraelben csütörtökön ünneplik a zsidó állam megalakulásának 57. évfordulóját. Mofaz elmondta, hogy bizottságot hoztak létre az intézkedés végrehajtásának előkészítésére.

Az izraeli kormány márciusban egyhangúlag elfogadta az izraeli hadsereg tartalékosaira vonatkozó mozgósítási rendszernek reformtervezetét. Ez a tartalékos állomány és a tartalékos időszak jelentős csökkentését irányozza elő.

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a jövőben a tartalékosokat csak sürgős esetben, illetve hadgyakorlatokra hívják be. Nem kötelezik őket továbbá arra, hogy rendszeresen szolgálatot teljesítsenek palesztin területeken, őrizzék a zsidó településeket vagy részt vegyenek a határokon való őrjáratokban.

A közkatonákat évente 14 napra hívhatják be, a tiszteket pedig 23 napos időszakokra, egészen 40 éves korukig. Jelenleg évente egy hónapot szolgálnak a tartalékosok, sürgős esetben ennél is többet.

A törvénytervezetet május végén terjeszti az izraeli védelmi minisztérium a knesszet elé.

Az izraeli hadsereg jelenlegi létszáma a Tel-Avivi stratégiai intézet adatai szerint 631,5 ezer fő, közülük 445 ezer tartalékos. Izrael népessége 6,2 millió fő. A katonai szolgálat kötelező a zsidó és drúz nemzetiségűek, önkéntes a keresztények és a muszlimok számára.

Comments are closed.