Forrás: Híradó

Efraim Kishonra is emlékeznek

Izraeli filmtavasz címmel kortárs izraeli alkotásokat vetítenek május 19-től a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban; az esemény vendége Avi Nesher rendező lesz.

A május 25-ig tartó programban Avi Nesher legújabb filmje, A világ végén fordulj balra című alkotás is szerepel, amely az elmúlt tíz év legnagyobb kasszasikere volt az izraeli mozikban.

Az idén elhunyt világhírű magyar származású izraeli íróra, Efraim Kishonra legismertebb filmje, az 1963-ban készült Sallah Shabati vetítésével emlékeznek. A Kishon-rendezte alkotás azt az időszakot idézi fel, amikor száz- és százezrek vándoroltak Izraelbe annak megalapítása után.

A nézők megtekinthetik még Eytan Fox A vízenjáró és Joseph Cedar Tábortűz című munkáját, továbbá három, tavaly készült dokumentumfilmet is: Az erdőn kívül, a Forgatási napok és a Hölgyeké a győzelem című alkotást. Mindemellett válogatást láthatnak a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmfőiskola diplomafilmjeiből.

Az Izraeli filmtavasz eseményét a Magyar Nemzeti Filmarchívum és Izrael Állam budapesti nagykövetsége közösen rendezi. A filmeket angol felirattal vetítik.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.