Forrás: Magyar Rádió

Fogság – történelmi kalandregény a kereszténység kialakulásának idejéről, a nagy változások korának emberéről, a hétköznapokról, amelyek hasonlítanak a maiakra.

Történelmi nagyregény. Az I. században a kereszténység kialakulásának idején játszódó, a Földközi tenger térségét, Rómát, Alexandriát és Judeát érintő kalandregény került ki Spiró György tollából a Könyvfesztivál idejére. Kockázatos dolog 750 oldalas könyvet hozzánk vágni szimbolikusan is, valóságosan meg pláne. Spiró azonban magabiztos volt, mert tudta, és ebben nem is tévedett, hogyha a könyvet a kezébe veszi valaki, annak azt végig is kell olvasnia.

Főhőse egy római diaszpórában élő zsidó fiatalember, felszabadított rabszolgák ivadéka, aki véletlenek, félreértések és némi simliskedés folytán oda-vissza beutazza a térséget, és vele, illetve általa ismerjük meg a nagy változások korának embereit és hétköznapjait. Spiró könyve nem tételregény, nem a kereszténységről, a zsidóságról a hanyatló római birodalomról szól, hanem egy Uri nevezetű fiúból férfivá váló egyénről, akinek az életét követve sokat megtudhatunk a kereszténység keletkezésének terepéről, körülményeiről, a szétszóródott, ám a Földközi tenger térségében nagy tömbökben élő zsidóságról, és a hanyatló római birodalomról.

Spiró György elmondta, hogy az érdekelte, milyen körülmények között keletkezett a kereszténység, amelyik, úgy látja, hogy a legnagyobb forradalmat hozta a lelkiekben az elmúlt pár ezer évben a világon. A regény megírásakor arra törekedett, hogy a legegyszerűbb formát és nyelvet használja, hogy bárki elolvashassa, aki olvasni képes.

Győrffy Miklós interjúja nyomán

Comments are closed.