Forrás: Origo

Hatodára csökkentik az izraeli sorkatonák szolgálati idejét. Ezt szerdán közölte Saul Mofaz védelmi miniszter egy interjúban. Az intézkedés egy év múlva, Izrael állam megalakulásának 58. évfordulóján lép életbe.

A kötelező sorkatonai szolgálat idejének radikális csökkentését jelentette be Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz a Jediót Ahronót című izraeli napilap szerdai számában megjelent interjúban közölte, hogy a jelenleg három éves, minden izraeli állampolgárnak kötelező katonai szolgálatot 2006-tól 5-7 hónapra csökkentik. Az intézkedés pontosan egy év múlva, Izrael állam megalakulásának 58. évfordulóján lép életbe. Izraelben csütörtökön ünneplik a zsidó állam 57. évfordulóját.

Az izraeli kormány márciusban egyhangúlag elfogadta az izraeli hadsereg tartalékosaira vonatkozó mozgósítási rendszernek reformtervezetét. Ez a tartalékos állomány és a tartalékos időszak jelentős csökkentését irányozza elő. Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a jövőben a tartalékosokat csak sürgős esetben, illetve hadgyakorlatokra hívják be. Nem kötelezik őket továbbá arra, hogy rendszeresen szolgálatot teljesítsenek palesztin területeken, őrizzék a zsidó településeket vagy részt vegyenek határvédelmi őrjáratokban. A közkatonákat évente 14 napra hívhatják be, a tiszteket pedig 23 napos időszakokra, egészen 40 éves korukig. Jelenleg évente egy hónapot szolgálnak a tartalékosok, sürgős esetben pedig akár ennél is többet.

A törvénytervezetet május végén terjeszti az izraeli védelmi minisztérium a knesszet elé. Az izraeli hadsereg jelenlegi létszáma a Tel-Avivi stratégiai intézet adatai szerint 631 500 fő, közülük 445 ezer tartalékos.

(MTI)

Comments are closed.