Forrás: Híradó

A izraeli védelmi miniszter ellenzi, hogy lerombolják a zsidó telepesek házait a kiürítés után

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerint javulni fog Izrael biztonsága a gázai-övezetből való, nyárra tervezett kivonulást követően, “egy bizonyos idő eltelte után”.

Mofaz szerdán az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva leszögezte: egyértelműen ellenzi, hogy lerombolják a zsidó telepesek házait a kiürítés után, mert veszélybe sodornák vele az azzal megbízott katonákat, akiket terrortámadások fenyegetnének. Ennek pedig, mint az ország védelmi minisztere, nem hajlandó kitenni őket.

A minisztérium tanulmánya szerint a telepesek házainak lerombolása 8-10 hónappal elhúzná a kivonulási folyamatot, és mintegy 200 millió sékelbe (46 millió dollárba) kerülne a törmelékek elszállítása izraeli területre. A palesztin lakásügyi minisztérium viszont azt kérte, hogy rombolják le a telepesek kertvárosi stílusú házait, amelyek alkalmatlanok a túlnépesedett, 1,3 millió palesztinnak otthont adó területen élők lakásigényeinek kielégítésére. A gázai-övezet lakosságának növekedése az egyik legmagasabb a világon a maga 3,8 százalékával.

Az Izrael állam megalakulásának 57. évfordulója alkalmából adott interjúban Mofaz azt a reményét hangoztatta, hogy a civil és katonaáldozatok száma minimálisra fog csökkenni, de a biztonsági helyzet javulását “folyamatnak” kell tekinteni, nem pedig egy pillanatnak, amely az evakuálás után azonnal bekövetkezik.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.