Forrás: HVG

A holokauszttól 1200 zsidót megmentő Oskar Schindler német vállalkozó egykori krakkói zománcedénygyárának helyreállítását tervezik Lengyelországban. A krakkói idegenforgalmi hivatal szerint a Schindler-gyárat turisztikai nevezetességgé kell tenni.

Ennek az üzemnek a területén forgatta Schindler listája című, hét Oscarral díjazott filmjének több részletét Steven Spielberg amerikai rendező. A híressé vált helyet sok, Izraelből, az Egyesült Államokból és más országokból érkező turista szeretné megnézni, de – mint a Gazeta Wyborcza című lengyel lap beszámolt róla – a már-már összedőléssel fenyegető gyárba nem engedik be az

őrök a látogatókat. Ez azóta van így, hogy az ingatlan néhány hete a közvagyont kezelő hivatal illetékességébe került. 

“Senki nem jelezte, hogy ennyien kiváncsiak a gyárra, de ha így van, akkor az üzemet megnyitják a látogatók előtt” – reagált a cikkre a városi vezetés egyik képviselője. A krakkói idegenforgalmi hivatal azt vallja, hogy a Schindler-gyárat turisztikai nevezetességgé kell tenni. Éppen ezért egy takarító vállalattal már meg is állapodtak, hogy megtisztítják a gyár területét a jelenleg szinte mindent ellepő szeméttől, törmeléktől.

Tavaly már felbukkantak olyan tervek, hogy a Schindler-gyárat a második világháború és benne a holokauszt borzalmait bemutató kiállítások rendezésére használják majd.

Oskar Schindler 1939-ben a németek megszállta Krakkóban átvett két, addig zsidók tulajdonában lévő zománcedénygyárat. Jó kapcsolatai voltak a nemzetiszocialista hatóságokkal, s ezeket felhasználva 1200 zsidó férfit, nőt és gyereket mentett meg a haláltáborokba hurcolástól, így azok, akik az ő alkalmazottainak listáján szerepeltek, túlélték a holokausztot.

   

MTI

Comments are closed.