Forrás: Magyar Rádió

Egy magyar film a versenyben, három a filmvásáron.

A szokásos vörös szőnyeges, vakuvillogásos csillogó sztárparádéval szerda este kezdődik a Cannes-i filmfesztivál. A sorrendben 58. gálán a magyar film hét produkcióval szerepel, igaz ebből csak négy a versenyfilm, a többit az úgynevezett filmvásáron vetítik.

A versenybe benevezett egyetlen játékfilm Mudruczó Kornél: Johanna című operett filmje, amelynek a cannes-i vetítés lesz a világpremierje is. Emellett három magyar rövidfilm szerepel a különböző versenykategóriákban, nevezetesen Kenyeres Bálint: Before Down, Kardos Sándor: Résfilm és Tóth Barnabás: Vonaton című munkája. Az idei fesztiválon egyébként a hivatalos és a speciális programokban 53 alkotás mérettetik meg, ebből kell a legjobbakat kiválasztania a zsűrinek, amelynek idén Emil Kusturica az elnöke.

A fesztivállal párhuzamosan futó filmvásáron Mudruczó Kornél filmje mellett Mészáros Márta A temetetlen halott, Pejó Róbert Dallas Pashamende és Gauder Áron Nyócker című alkotását vetítik. Tavaly egyébként egyetlen magyar film sem szerepelt a cannesi fesztiválon.

Itthon két filmhét egyszerre

Jövő csütörtökön egyszerre két filmhét is kezdődik Budapesten. A Művész moziban spanyol filmeket vetítenek, főleg első filmesek alkotásait, amelyekben a hazai közönség előtt eddig ismeretlen spanyol színészek és rendezők mutatkozhatnak be. Az Örökmozgóban a kortárs izraeli filmművészet mutatkozik be.

MR

Comments are closed.