Forrás: HVG

A bukott afganisztáni tálib rezsim két legkeresettebb vezetőjére, Omar mollára és Gulbuddin Hekmatjarra is kiterjedne az a lehetséges amnesztia, amelyet az új afgán kormány tervez – közölte hétfőn Kabulban az úgynevezett megbékélési bizottság elnöke. Kabul a kérdésben állítólag egyeztetett Washingtonnal, ám úgy tűnik, az amerikaiak nem hagynák futni a két férfit. Már ha egyáltalán e két személy előkerül.

A Hamid Karzai elnök vezette afgán rendszer általános megbékélést határozott el, s a tervezett amnesztia e folyamat része lenne. Az amnesztia Omar mollára és Gulbuddin Hekmatjarra is kiterjedne, mondván, hogy ‘úgy sem tehetnének egyénileg semmit, ha körülöttük mindenki megadja magát.’

Omar molla a tálib rezsim uralkodása idején Oszama bin Laden fő támaszának számított, míg Gulbuddin Hekmatjar korábbi miniszterelnök egyike azon terrorista vezetőknek, akik szent háborút hirdettek az amerikaiak ellen.

Az amnesztia érintené azokat az afganisztáni katonákat, akik amerikai fogságban vannak. Mindezt az afgán vezetés egyeztette már az amerikai hatóságokkal is – közölte a megbékélési bizottság vezetője.

Már volt szó róla

Nem ez az első eset, hogy az afgán vezetés amnesztiát adna Omar mollának. 2001-ben az új ideiglenes afgán kormány feje, Hamid Karzai javasolt amnesztiát a tálib szellemi vezetőnek, ám akkor – nyilvánvalóan amerikai nyomásra – végül visszakozott és közölte: a molla bíróság elé kerül, ha elkapják.

Azon kívül, hogy az ismeretlen helyen, de minden bizonnyal biztonságban tartózkodó Omar molla négy éve szinte minden nyilatkozatában szent háborút hirdetett az amerikaiak és a zsidók ellen, illetve – még amikor hatalmon volt – megfenyegette az amerikaiakkal szövetkező szomszédait is, az ő számlájára írható a 3. és az 5. század között sziklába vésett monumentáis Buddha-szobrok lerombolása is.

Az amerikaiak nem hagynák annyiban

Az afgán megbékélési bizottság szerint a mollára Gulbuddin Hekmatjarra vonatkozó amnesztia ügyében egyeztettek Washingtonnal. Ezt az Egyesült Államok is megerősítette, jelezve, hogy támogatja az afgán kormány amnesztia-programját.

Ugyanakkor a legkeresettebb iszlamista terroristák amerikai listáján Omar molla és Hekmatjar is rajta van, s az Afganisztánban tartózkodó antiterrorista koalíció erői továbbra is vadásznak rájuk (és Oszama bin Ladenre) az ország keleti felében.

Bár szakértők szerint erősen kétséges, hogy Kabul felajánlására előjönne rejtekhelyéről a tálib szellemi vezér és Hekmatjar, már csak azért is, mert az amerikai erők szóvivője, Jim Yonts éppen a kabuli bejelentéssel egy időben közölte: nincs általános amnesztia, és akik súlyos bűnöket követtek el, felelniük kell tetteikért.

hvg.hu

Comments are closed.