Forrás: Híradó

A Temes mentén visszavonulóban az ár, de a segítségre még szükség van Az RMDSZ és a magyar történelmi egyházak vezetői törvénymódosításokról egyeztettek 325 éves a kézdivásárhelyi tanoda – Nagy Mózes Napokon emlékeztek az évfordulóra

Műsorvezető: DEMÉNY RÓZSA

A Kárpát-medence hírei következnek, köszöntöm önöket! A magyar-román kapcsolatokról, valamint a liberális pártok közötti együttműködésről tárgyal Bukarestben a Kuncze Gábor vezette szabaddemokrata küldöttség a román miniszterelnökkel és az RMDSZ vezetőivel.

Kötetlen beszélgetés keretében tanácskoztak Bálványoson az RMDSZ vezetői és a magyar történelmi egyházak képviselői. Az érintettek a román kormány napirendjén szereplő négy törvény módosítását célzó programcsomagot vitatták meg.

RMDSZ – TÖRTÉNELMI EGYHÁZAKKészítette: Somogyi Csaba, Sepsiszentgyörgy

A találkozón a római-katolikus, a református, az evangélikus egyházak püspökei, a romániai magyar baptista gyülekezet elnöke és az RMDSZ vezetői, jogászai az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, a felekezeti oktatást szabályozó törvény, a kisebbségi és vallásügyi törvénytervezet kapcsán felmerülő kérdéseket vitatták meg. A találkozó célja az volt, hogy a román törvényhozási intézkedés előtt az érintettek a jogértelmezési ellentmondásokat kiszűrjék. Az egyházvezetők a visszaszolgáltatás felgyorsítását kérték a politikusoktól, hiszen köztudott, hogy a közel 2000 egyházi ingatlan közül csupán 400 került jogos tulajdonba.

Markó Béla – miniszterelnök-helyettes, RMDSz-szövetségi elnök- Tulajdonképpen az egyik fő célpontosan az, hogy vessünk véget ennek a huza-vonának, ami a tulajdon-visszaadás körül van, és nekünk pedig az érdekünk, hogy minél erősebb, minél gazdagabb és minél függetlenebb egyházi intézményeink legyenek.

Az is megfogalmazódott, hogy az egyházak tulajdonát képező föld-, és erdőterületeket egy tömbbe kapják vissza az érintettek, illetve azon ingatlanokat, amelyeket a felekezetek nem használnak, az állam vegye bérbe. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az egyháznak joga van beleszólni a politikába, hiszen vallásos hit és politikai ész összetartoznak.

Adorjáni Dezső Zoltán – Romániai Evangélikus-Lutheránus egyházkerület püspöke- Magunkénak tekintjük az RMDSZ-et, úgy ahogy reméljük az egyházakat is magáénak tekinti az RMDSZ. Tehát ez egy integrációs folyamat, egyenlő partnerként próbálunk együtt dolgozni a közös cél érdekében, nevezetesen a magyar nemzetközösség boldogulásáért, itt Erdélyben.

Az egyházfők a felekezeti iskolák fontosságát is kiemelték, az állami finanszírozást kértek a karitatív szolgálat kiépítéséhez.*Megrongálták a Pozsony fölé magasodó szovjet katonai temető monumentális emlékművét: ismeretlen tettesek kommunista-és zsidóellenes jelszavakat festettek a sírkert különböző objektumaira. A megrongált emléket letakarították, így megemlékezhettek a náci Németország elleni győzelem 60. évfordulójáról a hétvégén.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi szaktárca a hétvégén 20 nagyteljesítményű szivattyút küldött a Temes-megyei árvíz sújtotta településekre. A szerbiai Bánátban is rendkívül lassan távozik a víz, újabb házak dőlnek össze

VAJDASÁGI – ROMÁN ÁRVÍZKészítette: Földvári Géza, Bartha Csaba, Polyvás József, Ripp Attila

A Temes és a Bega árterületén még mindig hatalmas területeket borít a víz, legfontosabb feladat az elöntött falvak, szántóföldek mentesítése, a vizek visszavezetése a folyómederbe. Több települést még mindig csak csónakon lehet megközelíteni, nagy gond az emberek és a jószágok ellátása. Eddig mintegy 4 ezer ház dőlt össze, vagy rongálódott meg és félő, hogy újabb épületek dőlnek majd össze. A hatóságok – az általános védőoltás ellenére – járványtól tartanak. A károsultakhoz folyamatosan érkezik a hazai és a külföldi segítség.

Mészáros István RMDSZ elnök Torontálkeresztes- Biztosítunk élelmet, akik el vannak szállásolva az óvodába, az iskolába és a régi TSZ épületbe. Az élelmet kiosszuk az embereknek mindennapra, a kenyeret a vizet.

A Vajdaságban apadnak a folyók, de az elöntött földekről csak rendkívül lassan távozik a víz, még mindig vannak körülzárt falvak. A vajdasági kormány élelmiszert, ivóvizet, gyógyszert és takarmányt juttatott el a Bánságba, de szükség van Belgrád segítségére is.- A szerb kormány nem nyilvánította elemi csapás sújtotta területté a vidéket.

Timin Sándor- Nos ha ez mind elmúl attól félek, nehogy legyünk elfelejtve, nekünk nincsen pénzünk hogy megépítsük a házat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet már eddig is élelmiszert és tisztálkodási szereket osztott szét a károsultak között és várja a lakosság további felajánlásait*

1 | 2 Következő oldal

Kárpáti Krónika

Comments are closed.