Forrás: Híradó

A betonoszlopokat rengeteg kritika érte sokan személytelennek tartják, mások viszont ezt tartják az előnyének

Berlinben felavatták a holokauszt zsidó áldozatainak szentelt központi emlékművet. 17 év kellett az ötlet megszületésétől a megvalósításig. Az egyszerű betontömbökből álló óriási mű közvetlenül a Brandenburgi Kapu mellett helyezkedik el, két futballpálya nagyságú területen. Éppen ott, ahol egykor a náci bunker volt.

2711 szürke betonoszlop. Egymastól épp csak akkora tavolságra, hogy egy ember elférjen közöttük. Emlékül a holokauszt csaknem 6 millió zsidó áldozatának. A művet rengeteg kritika érte és éri most is. A többi között azért, mert a betontömböket borító réteget éppen az a vállalat készítette, amely a gázkamrákban használt gázt, a Ciklon B-t gyártotta. Sokan gigantikusnak vagy túl személytelennek tartják.

Mások szerint épp az az erénye, hogy nem akar tanítani. Egy biztos: a tervező new yorki építész szándéka az volt, hogy aki besétál az oszlopsorok közé, érezze meg azt a szorongást, kitaszítottságot és egyedüllétet, amelyet a zsidók éreztek a náci uralom alatt. Az alkotást kiegeszíti egy föld alatti informaciós centrum. A Holokauszt-emlekművet csütörtökön nyitják meg a nagyközönség előtt.

Híradó

Comments are closed.