Forrás: Világgazdaság

Hétről hétre

Vince-kiadó – ahol a név kötelez

[2005-05-09]

Nemrég a Vince-kiadó nyerte el Az év kiadója címet a hazai könyvkereskedők titkos szavazása alapján. Gál Katalin, a rangos könyves műhely ügyvezető igazgatója szentül hiszi, hogy a minőség kifizetődő. Csak tudni kell várni.

Az alapító, Vince Gábor jelentős könyves személyiség volt, aki 1991 végén hozta létre feleségével, Gál Katalinnal együtt a Kulturtrade Kft.-t. A kiadó, amely 1996 óta viseli a Vince nevet, hamar kialakította az arculatát: igényes képzőművészeti albumokkal és monográfiákkal hívták fel magukra a figyelmet, ezekhez jöttek a tudományos ismeretterjesztő kiadványok. A kiadó vezetői sosem léptek más területre, ahogy Gál Katalin fogalmaz: zokszó nélkül lemondok a kasszasikernek ígérkező könyvről is, ha az más profiljába vág.

“Jókor” alapították a kiadót, akkor, amikor a rendszerváltás után súlyos válságba jutott a magyar könyvkiadás. A Vince-kiadó meg művészeti kismonográfiákkal rukkolt elő 1992 karácsonyára – egyszerre 13 címmel! Bankkölcsönt vettek fel hozzá, de fontos volt, hogy egyszerre látható legyen a sorozat. Az ötlet bevált: a kismonográfiák hatalmas sikert arattak.

A kiadó a kezdetektől a nemzetközi tekintélyű német Taschen Verlag, majd a Könemann Verlag és azóta több más kiadó kizárólagos magyarországi terjesztője, ennek is köszönhető a gazdag kínálata. A Taschen Verlag partnerei közül a legdinamikusabban fejlődő “társ” a Vince-kiadó, amely tavaly a Taschennél elnyerte a legjobb partner címet.

Gál Katalin büszke arra, hogy a nagymonográfiák közül például a Gaudí-kötet már több mint negyvenezer példányban fogyott el. De rendkívül sikeresek a művészeti kismonográfiák is. Minden könyvet minimum háromezer példányban adnak ki, a kis magyar piacon ugyanis nem érdemes ennél kevesebben megjelentetni igényes kivitelű, lassan megtérülő könyveket. De Gál Katalin hisz benne, hogy a minőség kifizetődő. Csak nem holnap. Tudni kell várni. Van olyan kismonográfiájuk, amelyet már hatszor utánnyomtak, mindig háromezer példányban. Ennyi példányban adták ki a Sorstalanság filmkönyvet is magyarul és angolul, s hamarosan jön németül is. Hatalmas siker a Budapest-sorozat: 2001-ben jelent meg Klösz György és Lugosi Lugo László fotóival az első kötet, ebből évente 10-15 ezret el lehet adni.

A kiadónak, amelynél fontos a kapcsolat a közönséggel, öt saját boltja is van. Az elsőt a Budagyöngye bevásárlóközpontban nyitották 1994-ben, aztán jött a Krisztina körúton lévő, amely építészeti lapokban is szerepelt. A Műcsarnokban berendezett nagy boltjuk után 2004-ben a Magyar Nemzeti Galériában nyitottak könyvesboltot. A Művészetek Palotájában szintén a Vince név látható a művészeti könyvesbolt üvegfalán, ezt már meghívásos pályázaton érték el.

Comments are closed.