Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Sztálin szelleme kísért Moszkvában

2005. május 9.

Mart Laar, Észtország ex-miniszterelnöke és egykor a szovjetellenes észt szabadságharcosokkal foglalkozó történész úgy véli, a kelet-európai kis népek nem ünnepelhetik együtt Moszkvában május 9-én a Győzelem Napját.

Molotov-Ribbentrop paktum

60 éve ért véget a második világháborúA politikus a XXI. Század Intézet meghívására járt hazánkban és a Heti Válasznak 2005. áprilisában adott interjúban elmondta, Észtország számára a második világháború nem 1945-ben, hanem 1991-ben végződött, mert a szovjet megszállás 1991-ig tartott.

“Ha Vladimir Putyin a győzelem napját ünnepli, akkor mi Putyin mögött Sztálin szellemét látjuk. És ezt a szellemet nem szeretnénk viszontlátni, mert Sztálin ugyanannyira bűnös a második világháború kirobbanásában, mint a náci Németország. Természetesen minden más lenne, ha ki tudnák mondani ezt a két egyszerű szót: bocsánatot kérünk. Ugyanúgy, ahogy a németek is bocsánatot kértek a megszállásért, a holokausztért, a népirtásért, ugyanezt várjuk az oroszoktól is. És még sok nemzet van Kelet-Európában, mely erre a bocsánatkérésre vár. Valószínűlep ez az oka annak, hogy nem túl sok vezető vesz részt a moszkvai ünnepélyen, néhányan pedig csak azért mennek el, hogy kifejtsék álláspontjukat.”

A Magyarország megszabadítását Moszkvában megköszönő magyar miniszterelnök esete kapcsán kifejtette “Gyakran minden azon múlik, mit tudunk a történelemről. Sokszor az emberek nem tudnak eleget, vagy azt hiszik, nem fontos, vagy hogy csak az öregeket érdekli. Ez nem igaz. A fiatalok is tudni szeretnék, mi történt. A probléma az, hogy gyakran nem adunk nekik elég esélyt, hogy megismerjék a történelmet. Hiányoznak a jó könyvek, nincsenek jó filmek, pedig ez a modern világban a legfontosabb médium. Magyarországon ezt a szerepet tölti be a Terror Háza Múzeum, ami valószínűleg a világ a legjobb ilyen típusú múzeuma.”

Mart Laar 1960-ban született, a Tartui Egyetemen tanult történelmet. Gimnáziumban tanított, majd a Kulturális Minisztériumban dolgozott. Könyvet írt a második szovjet bevonulás után kibontakozott erdei testvérek (metsavennad) észt szabadságharcos mozgalmáról (War in the Woods: Estonia”s Struggle for Survival, 1944 -1956, The Compass Press, Washington, 1992; ISBN: 0-929590-09-0). 1990-től aktívan részt vesz a politikában, parlamenti képviselő, 1992 és 1994, majd 1999 és 2002 között Észtország miniszterelnöke. Jelenleg az észt parlament, a Riigikogu tagja.

www.mult-kor.hu?article=9708

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.