Forrás: MA

Május 10. -én, kedden este 20 órától a Fogadóban az israeli Nigun és Daniel Zamir szórakoztatja a közönséget.

Daniel Zamir 2004 nyarán járt először Magyarországon (Sziget Fesztivál), zenekarával az Ad Matay?!-al,. Párniczky és Zamir még akkor eltervezték, hogy 2005-ben szeretnének egy közös koncertet adni, majd egy közös albumot megjelentetni.

A mostani koncerten Párniczky és Zamir saját szerzeményei; és a hagyományos zsidó zenék vegyítése, az improvicációknak is teret adó jazz-el lesz hallható. Ez a szintézis egy teljesen újszerű és egyedi, a KÖZÉP-KELET EURÓPAI tradíciókra épülő modern zenei szövetet eredményez. Az együttes olyan zenei, kulturális, vizuális és spirituális élményt nyújt, amely bármely korú, kultúrájú és vallású emberre nagy hatással lehet.

„Zamir kristályos hanggal lett megáldva. A spirituális rugalmasságából eredően, játéka olyannyira pozitív momentum, amely hallatán szinte teljesen lehetetlen nem elsodródni a darabok érzelmi világában…” – Wire magazine, 2003.

Daniel Zamir olyan modern jazz-t játszik, amely egyszerre tükrözi a zsidó hagyományos zene elemeit és Ornette Coleman, John Coltrane hangzását. Zamirt már gyermekként rabul ejtette a szaxofon hangja, 12 éves korában kezdett el ezen a hangszeren játszani. Amikor először hallotta Charlie Parkert olyan nagy hatással volt rá, hogy ettől a pillanattól világossá vált számára melyik úton induljon el. A Tel Aviv-i Thelma Yellin Művészeti Főiskola után a New York-i New School-ban végzett 2002-ben. A kezdetek óta fontos számára Eric Dolphy, John Coltrane, Pat Metheny és a kísérletező John Zorn munkássága.

1998 végén költözött New Yorkba, ahol megalapította a Satlah együttest. Rövid időn belül a Satlah Manhattan legnevesebb klubjaiban lépett fel, mint pl. a Knitting Factory, a Tonic vagy a Makor.

1999 őszén a zenekar elkészítette első albumát a Tzadik Records-nál, Satlah címmel, amelyen John Zorn producerként és egyben vendégzenészként is közreműködött. Az együttes számos fesztiválon fellépett az USA-ban és Európában egyaránt. Zamir a zenei élet olyan szereplőivel dolgozott együtt, mint Jamaladeen Tacuma, Marc Ribot, Calvin Weston és Reggie Workman.

A Satlah két további lemezt jelentetett meg a Tzadik Records-nál: 2000-ben az Exodus-t és 2002-ben a Children of Israel-t (Izrael gyermekei) albumokat. Még ugyanebben az évben visszaköltözött hazájába Izraelbe, ahol megalapította az Ad Matay?! zenekart.

Jegyár: elővételben 1000/ a program napján 1200 Ft

Comments are closed.