Forrás: Origo

Kommunista- és zsidóellenes jelszavakat festettek a Pozsony fölé magasodó szovjet katonai temető hatalmas emlékművére ismeretlenek. A rongálást egy eddig ismeretlen “politikai önvédelmi mozgalom” vállalta magára, mely Bolsevizmus Elleni Ligának nevezi magát.

Megrongálták a Pozsony fölé magasodó szovjet katonai temető, a Slavín monumentális emlékművét: egy nappal a vasárnapra tervezett évfordulós ünnepségek előtt ismeretlen tettesek kommunista-és zsidóellenes jelszavakat festettek a sírkert különböző objektumaira.

A szlovák rendőrség csak szombaton este tette közzé, hogy szombatra virradó éjszaka ismeretlen tettesek festékszórókkal gyalázkodó feliratokat írtak a város legmagasabb hegyén álló, közel félszáz méter magas emlékoszlop falára, a  sírkert különböző objektumaira, és az ott álló szobrokat is megrongálták.

A tettesek e-mail üzenetet juttattak el a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséghez, melyben egy eddig ismeretlen szervezet, a magát “Bolsevizmus Elleni Ligának” nevező “politikai önvédelemi mozgalom” vállalta a bűncselekményt.    

Üzenetükben a tettesek “a szovjet megszállók és gyilkosok bolsevista emlékművének” nevezik a Slavínt. Mint írják, azért adtak hírt magukról, mert ők azok, akik nem veszik félvállról a jelenséget, ahogy Szlovákia közjogi méltóságai és közintézményei “hogyan távolodnak el a tisztesség és a szabadság eszményétől” és hogyan “bolsevizálják a szlovák társadalmat, kivált ezekben a napokban, amikor emberek tömegei és a szlovák köztársaság elnöke a sztálinista gyilkosoknak hódolva mondanak köszönetet” a 60 évvel ezelőtti eseményekért.

A megrongált emlékművet a szombati nap során letakarították, így vasárnap, a tervezett programnak megfelelően kerülhet sor a náci Németország elleni győzelem 60. évfordulójáról való megemlékezésre. A rendőrség az ügyben megindította a nyomozást.

(MTI)

Comments are closed.