Forrás: MNO

A II. világháború európai befejezésének évfordulójáról a német parlament két háza vasárnap együttes ülésen emlékezik meg. Berlinben szombaton este mintegy 25 ezer ember gyertyás élőláncot alkotott kelet-nyugati irányban kettészelve a fővárost, így fejezték ki azt, hogy Németország soha többé nem lehet kiindulópontja háborúnak.

Az esős ellenszenves idő sem zavarta meg azokat az ezreket, akik egész éjjel élőláncot alkotva gyertyával a kézben virrasztottak Berlinben. Ez egy jelképes megmozdulás volt, amelyet a berlini kormányzó polgármester Klaus Wowereit és több más jeles közéleti személyiség kezdeményezett. Tiltakozás és megemlékezés. Tiltakozás a szélsőjobboldal tervezett demonstrációja ellen, és megemlékezés arról, amit a városszerte kifeszített transzparensekről és plakátokról olvasni, hogy Németország 1945. május 8-án felszabadult. A plakátok szövege németül és oroszul ugyanaz: Vörös Hadsereg, köszönjük!

Az élőlánc keletről és nyugatról indult és a Brandenburgi kapunál ért össze. Még vasárnap is a kapu tövében Boris Becker és jó néhány más híresség beszél a tömegnek arról, hogy miért tartja felszabadulásnak ezt az ünnepet, és miért kell harcolni azok ellen, akik ezt kétségbe vonják. Az emberlánc és tízezernyi rendőr mindenesetre arra vigyáz, hogy az NPD nevű szélsőjobboldali párt egy-kétezer aktivistája ne juthasson a kapuhoz, a parlamenthez és az új holokausztemlékműhöz.

Hamarosan ünnepi beszédet mond a parlamentben Köhler köztársasági elnök, ő is, akárcsak az itteni jobboldali ellenzék egésze egyetért azzal, hogy Németország számára fölszabadulást, és a keleti országrész akkor kezdődött orosz megszállása dacára végeredményben sikert hozott 1945. május 8-a – közölte a Magyar Rádió.

Comments are closed.