Forrás: Magyar Rádió

Berlinben a főpolgármester felhívására éjszaka tömeges virrasztást tartanak, vasárnap pedig élőlánccal emlékeznek a Győzelem napjára. Így akarják elejét venni, hogy az újfasiszták tüntethessenek a Brandenburgi kapunál, illetve az európai zsidóság emlékére épített, vadonatúj sírkert előtt.

A Berlinben különösen erős, jellegzetes antifasiszta közélet irányt mutató emberei egybehangzóan úgy ítélik meg, hogy Németországot, különösen Berlint a Vörös Hadsereg 1945. május 8-án felszabadította, mégpedig a németekre mind a mai napig szégyent hozó nácizmus alól. Nos ezt a gondolatot megkérdőjelezi az MPD nevű, legálisan működő szélsőjobboldali párt, amelynek ifjú aktivistái szerettek volna felvonulni a hétvégén a Brandenburgi kapunál, és elvonulni az új holokauszt emlékkert előtt.

Ám e tervükről le kell mondaniuk, mert a német alkotmánybíróság is visszadobta gyülekezési kérelmüket. Ettől függetlenül mégis tízezer rendőrt mozgósítottak a városban, mert a jelek arra utalnak, hogy komoly utcai összetűzésekre kell számítani Berlin belvárosában, miután a város és az ország vezetői ünnepélyesen megkoszorúzzák a világ egyik legnagyobb szovjet hősi emlékművét, amely a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, ha úgy tetszik Nyugat-Berlinben található.

Közben Ausztriában megkezdődtek a megemlékezések Mauthausenben, ahol az egykori koncentrációs tábort 60 évvel ezelőtt, május elején szabadították fel az amerikai csapatok.

Neves magyar kitüntetettjei is vannak az ünnepi hétvégének

A Németországban felszabadulási ünnepként számon tartott május 8-a alkalmából díszdoktori címet adományozott Kertész Imre Nobel-díjas írónak, az előkelő berlini egyetem, a Freie Universität.

A koncentrációs tábort megjárt, világhírűvé lett magyar ember mellett egy, a náci hadseregben szolgált, utólag ugyancsak kiváló íróvá és Nobel-díjassá lett német embernek, Günther Grassnak is átnyújtották a díszdoktori címet.

Sorsuk – ha úgy tetszik, sorstalanságuk – különbözősége okán nem teljesen azonosan értékelik a 60 évvel ezelőtt történteket. Ez kiderült az ünnepségen. De az is, hogy egymás iránti tiszteletük azonos. Ezen a hétvégén máskülönben Horn Gyulát is kitüntetik, mégpedig Észak-Bajorországban, ahol Genscher egykori német külügyminiszter és Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke társaságában most veszi át a IV. Károly Emlékérmet.

MR, Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.