Forrás: Híradó

A Gólem budapesti zsidó színház Hanoch Levine kortárs izraeli drámaíró „A bennünk lévő csodálatos nő” című darabjával zárta első színházi évadját. Az első magyarországi magyar nyelvű zsidó színház, amely egy évvel ezelőtt állt össze, a szezon végi búcsúelőadását csütörtökön tartotta a Merlin Színházban.

A Gólem Színház megalapítóinak elsődleges célja a magyar színházkultúra gazdagítása és az izraeli-magyar színházi kapcsolatok újraélesztése. A színdarabokat – főként izraeli és más országok zsidó színházainak ismert és kevésbé ismert alkotásait – a társulat magyar nyelven adja elő.

A Gólem Színház tíztagú társulatának ígérete szerint „…darabjaink kapcsolódnak valamilyen módon Izraelhez, a judaizmushoz, vagy a zsidó néphez és mégsem fog a nagyérdemű imasálas, kaftános imádkozó haszidokat, vagy marcona katonákat, esetleg haláltáborokat látni a színpadon.”

A színház elsőként bemutatott darabja, „A bennünk lévő csodálatos nő” témája a férfiak és a nők közötti együtt(nem)élés, amely örökös hadszíntér mindkét fél számára. A harcmezőn a férfiak és a nők seregei minden reggel felsorakoznak, és csatába indulnak, hogy meghódítsák, leigázzák és uralmuk alatt tartsák a másik felet.

A darab különleges humora, a drámai helyzetek feszültsége és a karakterek érzékeny megformálása másfél órányi önfeledt kikapcsolódást és szórakozást biztosított a nézőknek. A színdarabot a társulat alapítója, Borgula András fordította és rendezte.

„A bennünk lévő csodálatos nő” című színdarabot május 5-én láthatta utoljára a közönség a Merlin Színházban, ám a társulat már készül nyári vidéki turnéjára, amelynek során hat városban lép színpadra a Zsidó Nyári Fesztivál ideje alatt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.