Forrás: Index

Mobilzavaró a svájci börtönökben

Index

2005. május 6., péntek 11:00

Három svájci büntetés-végrehajtási intézmény speciális engedélyt kapott arra, hogy mobilzavarókat telepítsenek az épületekbe. A kísérletben azt vizsgálják, hogy a környező vidék vételének zavarása nélkül a börtönt el lehet-e megfelelően szigetelni. Lenzburg börtönében szerelik fel elsőként azt a mobilzavaró berendezést, amelynek feladata megszüntetni a fogva tartottak ellenőrizetlen kommunikációját a külvilággal, írta csütörtöki számában a svájci Mittelland Zeitung.

Évente csak ebben a büntetés-végrehajtási intézményben 30-40 mobiltelefont koboznak el az elítéltektől. A különböző trükkökkel becsempészett, és a cellákban rejtegetett mobilok rendkívüli biztonsági rést jelentenek.

A börtön lakói ugyanis a mobil segítségével a cellából tovább irányíthatják a drogüzleteiket, illetve megszervezhetik a tárgyalások tanúinak megfélemlítését.

Ideiglenes az engedély

Lenzburg, majd később Pöschwies és Champs-Dollon börtöneiben viszont elejét veszik a további mobilos társalgásnak. A svájci távközlési felügyelet (BAKOM) határozott idejű engedélyt adott a három intézménynek a mobilzavaró kísérleti telepítésére.

Lenzburgban május elején 200-300 ezer svájci frankért (32,4-48,6 millió forintért) ideiglenes berendezést telepítenek, amely egyelőre csak a börtön egy részét fedi le. A két hónapos kísérleti üzem május közepén kezdődik.

Hívást észlel, közbesípol

Az izraeli gyártó berendezése nem folyamatosan zavarja az adást, hanem azt érzékeli, ha a hatósugarában mobiltelefont aktiválnak. Ha valaki a börtönben telefonálni próbál, a hívást 30 másodperces zavaró jel akadályozza meg.

A kísérlet eredményeit a három börtön vezetői illetve a három svájci mobilszolgáltató képviselői nyáron értékelik, erősítette meg a BAKOM szóvivője a Mittelland Zeitung értesüléseit.

Comments are closed.