Forrás: Híradó

I. Iréneusz körül hetek óta viharok dúlnak, mivel zsidó befektetőknek eladta az egyház számos jeruzsálemi ingatlanát

A szentföldi görög ortodox patriarkátus szinódusa pénteken leváltotta legfőbb vezetőjét I. Iréneusz jeruzsálemi pátriárkát – jelentette a görög állami rádió. A híradás szerint a testület nagy többséggel hozta meg döntését az ügyben. A hatalmától hivatalosan megfosztott I. Iréneusz ismeretlen úti céllal már távozott is Jeruzsálemből.

A pátriárka körül hetek óta viharok dúlnak, mivel zsidó befektetőknek eladta az egyház számos jeruzsálemi ingatlanát. Ezt a 200 ezer többségében Palesztinában élő hívő és a szinódus többsége úgy ítéli meg, mint a “palesztin ügy elárulását” a Közel-Keleten – jelentette a görög média. Izraeli lapok szerint az eladott ingatlanok között van a kelet-jeruzsálemi Jaffai Kapu közelében lévő két, szállodákat magában foglaló épület is.

A leváltás előzménye, hogy csütörtökön a szentföldi görög ortodox patriarkátus tizenhárom érseke és huszonöt archimandritája (kolostori elöljáró) úgy döntött, hogy “nem kívánatos személynek” tekinti az egyházban I. Iréneusz pátriárkát, és többé nem tárgyal vele.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.