Forrás: Origo

A szentföldi görög ortodox patriarkátus szinódusa pénteken leváltotta legfőbb vezetőjét I. Iréneusz jeruzsálemi pátriárkát – jelentette a görög állami rádió. A híradás szerint a testület nagy többséggel hozta meg döntését az ügyben. A hatalmától hivatalosan megfosztott I. Iréneusz ismeretlen úti céllal már távozott is Jeruzsálemből.

A pátriárka körül hetek óta viharok dúlnak, mivel zsidó befektetőknek eladta az egyház számos jeruzsálemi ingatlanát. Ezt a 200 ezer többségében Palesztinában élő hívő és a szinódus többsége úgy ítéli meg, mint a „palesztin ügy elárulását” a Közel-Keleten – jelentette a görög média. Izraeli lapok szerint az eladott ingatlanok között van a kelet-jeruzsálemi Jaffai Kapu közelében lévő két, szállodákat magában foglaló épület is.

A leváltás előzménye, hogy csütörtökön a szentföldi görög ortodox patriarkátus tizenhárom érseke és huszonöt archimandritája (kolostori elöljáró) úgy döntött, hogy „nem kívánatos személynek” tekinti az egyházban I. Iréneusz pátriárkát, és többé nem tárgyal vele.

(MTI)

Comments are closed.