Forrás: Magyar Rádió

Az IHM államtitkára ma a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének főbb elemeiről megállapodást írt alá a török Közlekedési és Hírközlési Minisztérium államtitkárával.

A tudásalapú társadalom kiépítését középpontba állító, 2005. május 4-6. között megrendezett Istanbul Forum 2005 elnevezésű nemzetközi konferencia témái Törökország felkészülése az uniós csatlakozásra és az EU tagállamainak közreműködési lehetőségei voltak. A fórumon egyértelművé vált, hogy a török oktatás, mezőgazdaság és pénzügyi szektor átalakításának, az európai igényeknek való megfeleltetés kulcsa az információs társadalom lehetőségeinek teljes körű kihasználása. A rendezvényen meghívott előadóként részt vett többek között Recep Erdogan török kormányfő, Vaclav Klaus cseh államfő, Simon Perez izraeli külügyminiszter, Olli Rehn az EU bővítési főbiztosa, valamint Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára.

Az IHM államtitkára maa kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének főbb elemeiről megállapodást írt alá a török Közlekedési és Hírközlési Minisztérium államtitkárával. Az együttműködésben mindkét fél nagy jelentőséget tulajdonít a magyar és török vállalkozások közötti üzleti kapcsolatok fejlesztésének, mindenekelőtt az internetbiztonság terén. Egyetértettek abban, hogy a társadalom innovációs központjait a felsőoktatás és kutatásfejlesztés intézményei valamint a vállalkozói kör részvételével létrehozott tudásközpontok jelentik. A magyar fél felajánlotta a Sulinet Program, a Közháló valamint a Nemzeti Digitális Adattár létrehozásával és működtetésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a török kormányfő napokban esedékes magyarországi látogatása során közös javaslatot terjesztenek elő a szigetvári török múzeumban és a rodostói Rákóczi emlékhelyen található kulturális örökség digitalizálására, hogy a két ország diákjai, tanárai és valamennyi érdeklődő számára interneten is hozzáférhetővé váljanak a közös történelmi múlt emlékei.

MODEM IDŐK Online

Comments are closed.