Forrás: Index

A német alkotmánybíróság pénteken betiltotta a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) vasárnapra tervezett felvonulását és nagygyűlését Berlin központjában.

A szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezete a Brandenburgi kapunál, a napokon belül megnyíló holokauszt emlékmű előtt akart elvonulni, de sem ezt, sem a Brandenburgi kapu előtti nagygyűlést nem engedélyezték a német alkotmány őrei. Otto Schily belügyminiszter üdvözölte a bíróság döntését, mondván: „Világossá vált, hogy a neonácik jelszavakat üvöltözve nem gyalázhatják meg a meggyilkolt zsidók emlékét.” A felvonulásra az NPD ifjúsági szervezete hónapok óta készült azzal a jelszóval, hogy „Legyen vége a bűntudat kultuszának”. A szervezet szerint hazugság, hogy Németországot a szövetségesek felszabadították.

Németország vasárnap emlékezik meg a feltétel nélküli német kapituláció aláírásának 60. évfordulójáról. Pártok, szervezetek erre a napra a Demokrácia Napját hirdették meg, s műsoros rendezvényekre lefoglalták a Brandenburgi kapu előtti teret.

Comments are closed.